Radioaktiiviset villisiat piinaavat Fukushiman aluetta

13 000 radioaktiivisten isotooppien saastuttamaa villisikaa röhkii Fukushiman ydinvoimalan alueella Japanissa. Sikojen määrä on kasvanut vuoden 2011 ydinkatastrofin jälkeen 330 prosenttia. Keinoja, joilla niistä päästään eroon, ei tunnu löytyvän.

villisika fukushima TOP

Ne mellastavat ja lisääntyvät kuin – no – villisiat.

Villisikakanta 1 113 km2:n laajuisella aidatulla alueella Fukushiman Dai-ichi-ydinvoimalan alueella on kasvanut räjähdysmäisesti 3 000:sta 13 000 yksilöön sen jälkeen kun reaktorin ydin suli vuonna 2011.

Radioaktiiviset villisiat ovat alkaneet tuhota katastrofialueen läheisyydessä peltoja. Tuhojen kustannukset nousevat jo nyt lähes 800 000 euroon – ja röyhkeäksi heittäytyneestä sikalaumasta on vaikeaa päästä eroon.

Villisiat täyttävät joukkohaudat

200 000 japanilaisen evakuointi alueelta on antanut luonnolle vapaat kädet, ja nyt muun muassa villisiat popsivat alueen cesium-137-isotoopin saastuttamaa kasvillisuutta.

Villisiat eivät kelpaa ihmisravinnoksi, jos niiden kudoksiin on päässyt radioaktiivisia aineita, ja vaikka villisikakantaa voidaankin pienentää metsästyksellä, 1,2 miljoonasta kilosta villisianlihaa on erittäin hankalaa hankkiutua eroon.

Villisikojen temmellyskenttä: Pensaat ja puut nielaisevat pian hylätyt autot Fukushiman voimalan lähistöllä. Napsauta kuvaa, niin näet sen suurempana.

Villisioille on perustettu kolme joukkohautaa läheiseen Nihonmatsun kaupunkiin, mutta ne ovat täyttymässä ääriään myöten, eikä kaupungissa ole tilaa uusille haudoille.

”Ennemmin tai myöhemmin joudumme pyytämään käyttöömme maata paikallisilta asukkailta”, kertoi villisianmetsästäjä Tsuneo Saito The Sunday Times -lehdelle.

Villisiat palavat etanavauhtia

Toinen mahdollisuus on polttaa villisikojen ruhot.

Soman kaupungin lähellä on yksi – erittäin kallis – polttolaitos, joka pystyy suodattamaan radioaktiivisen materiaalin pois niin, ettei se leviä savun mukana ympäristöön.

Laitoksen polttokapasiteetti on kuitenkin vain vaivaiset kolme villisikaa päivässä, mikä tekee 1 092 villisikaa vuodessa, joten 13 000 ydinpedosta eroon pääseminen vie pitkään.