Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hirvieläinten näivetystaudin sairastuttamat aivot ovat sienimäiset ja limaiset. Kuolleet hermosolut värjäävät aivokudoksen mustaksi.

© Sylvie Benestad/Veterinærinstituttet
Eläimet

Pohjolan hirviä uhkaa tappava aivotauti

Norjalaisista hirvistä on löydetty hirvieläinten näivetystautia. Tähän asti tauti on rajoittunut Pohjois-Amerikkaan, mutta nyt viranomaiset pelkäävät, että aivoihin aukkoja puhkova tauti voi levitä koko Eurooppaan.

Maaliskuussa 2016 norjalaisessa porossa tavattiin ensimmäistä kertaa hirvieläinten näivetystautia (Chronic Wasting Disease, CWD).

Eläimen aivot olivat mustat ja limoittuneet kuolleista soluista. Ne olivat muuttuneet sienimäiseksi. Kaksi kuukautta myöhemmin tautiin kuoli kaksi hirveä.

>> Kiehtovatko lääketiede ja eläinten maailma? Tilaa Tieteen Kuvalehti tästä ja lue lisää.

Hirvieläinten näivetystauti on niin sanottu prionitauti eli siinä proteiineja alkaa kertyä hermosoluihin, minkä jälkeen ne menettävät kykynsä kuljettaa impulsseja ja tuhoutuvat.

Hirvieläinten näivetystautia sairastavat hirvet laihtuvat, eivätkä ne jaksa kannatella päätään.

© WYOMINGPUBLICMEDIA.ORG

Hirvistä tulee hulluja

Tauti kehittyy hitaasti ja johtaa kuolemaan vasta useita vuosia tartunnan jälkeen.

Sillä välillä hirvi voi käyttäytyä järjettömän tuntuisesti.

Se ei jaksa kannatella päätään ja kompuroi eteenpäin kuin Bambi liukkaalla jäällä, kun prionit leviävät sen selkäytimeen.

Koko Euroopan kanta vaarassa

Tähän saakka hirvieläinten näivetystautia on esiintynyt vain Pohjois-Amerikassa, jossa sitä on tavattu 1960-luvulta asti.

15:n viime vuoden aikana sairaiden hirvien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, mikä voi olla osasyy siihen, että tauti on kulkeutunut nyt Atlantin toiselle puolelle.

Norjalaiset ja ruotsalaiset biologit seuraavat tartunnan saaneiden hirvien ja porojen määrää tarkasti, jotta saadaan selville, onko tauti ylittänyt jo maiden välisen rajan.

Jos niin käy, kaikki Euroopan hirvieläimet ovat vaarassa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota