Hirvieläinten näivetystaudin sairastuttamat aivot ovat sienimäiset ja limaiset. Kuolleet hermosolut värjäävät aivokudoksen mustaksi.

© Sylvie Benestad/Veterinærinstituttet

Pohjolan hirviä uhkaa tappava aivotauti

Norjalaisista hirvistä on löydetty hirvieläinten näivetystautia. Tähän asti tauti on rajoittunut Pohjois-Amerikkaan, mutta nyt viranomaiset pelkäävät, että aivoihin aukkoja puhkova tauti voi levitä koko Eurooppaan.

sunnuntai 2. huhtikuuta 2017 teksti Morten Kjerside Poulsen

Maaliskuussa 2016 norjalaisessa porossa tavattiin ensimmäistä kertaa hirvieläinten näivetystautia (Chronic Wasting Disease, CWD). 

Eläimen aivot olivat mustat ja limoittuneet kuolleista soluista. Ne olivat muuttuneet sienimäiseksi. Kaksi kuukautta myöhemmin tautiin kuoli kaksi hirveä.

>> Kiehtovatko lääketiede ja eläinten maailma? Tilaa Tieteen Kuvalehti tästä ja lue lisää.

Hirvieläinten näivetystauti on niin sanottu prionitauti eli siinä proteiineja alkaa kertyä hermosoluihin, minkä jälkeen ne menettävät kykynsä kuljettaa impulsseja ja tuhoutuvat. 

Hirvieläinten näivetystautia sairastavat hirvet laihtuvat, eivätkä ne jaksa kannatella päätään.

© WYOMINGPUBLICMEDIA.ORG

Hirvistä tulee hulluja

Tauti kehittyy hitaasti ja johtaa kuolemaan vasta useita vuosia tartunnan jälkeen.

Sillä välillä hirvi voi käyttäytyä järjettömän tuntuisesti.

Se ei jaksa kannatella päätään ja kompuroi eteenpäin kuin Bambi liukkaalla jäällä, kun prionit leviävät sen selkäytimeen. 

Koko Euroopan kanta vaarassa

Tähän saakka hirvieläinten näivetystautia on esiintynyt vain Pohjois-Amerikassa, jossa sitä on tavattu 1960-luvulta asti.

15:n viime vuoden aikana sairaiden hirvien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti, mikä voi olla osasyy siihen, että tauti on kulkeutunut nyt Atlantin toiselle puolelle. 

Norjalaiset ja ruotsalaiset biologit seuraavat tartunnan saaneiden hirvien ja porojen määrää tarkasti, jotta saadaan selville, onko tauti ylittänyt jo maiden välisen rajan.

Jos niin käy, kaikki Euroopan hirvieläimet ovat vaarassa.

TAUTI ISKEE AIVOIHIN JA SELKÄYTIMEEN

  • AIVOT: Hirvieläinten näivetystauti tappaa hermosoluja niin, että aivot reikiintyvät pesusientä muistuttaviksi. Hirvi narskuttelee hampaitaan, muuttaa käyttäytymistään eikä enää kaihda ihmisiä. 
  • SILMÄT: Proteiinien kaltaiset prionit kerääntyvät silmänesteeseen ja hämärtävät näön. 
  • SELKÄYDIN: Prionit tuhoavat hermoyhteyksiä, eläimen on vaikea hallita liikkeitään. 
  • IMUSUONISTO: Prionipesäkkeet heikentävät hirven immuunijärjestelmää ja estävät sitä taistelemasta näivetystautia ja muita sairauksia vastaan.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: