Stan Tekiela Author/Naturalist/Wildlife Photographer/Getty Images

Pimeän eläjien rujot kasvot

Kauneus on kuulemma katsojan silmässä, mutta eläimillä, jotka viettävät suurimman osan aikaansa pimeässä, kauneus taitaa olla pikemminkin sisäistä.

Pallosilmät

© Dante Fenolio/SPL

Silmät etsivät valoa

Lättäkalat ovat omaperäisen näköinen kalaheimo, joka elää 200-600 metrin syvyydessä. Niillä on isot silmät, jotka joskus ovat jopa varsien päässä. Niillä ne yrittävät saada talteen jokaisen pienenkin valon pilkahduksen, joka kantautuu pinnalta syvyyksiin.

Luolien asukki

© Daniel Heuclin/NaturePL

Silmät tulivat tarpeettomiksi

Olmi on pyrstösammakko, joka elää Balkanilla luolajärvissä. Sen elinympäristössä ei yleensä ole valoa, joten sen silmät surkastuneet pelkiksi pisteiksi kasvojen iholla. Se on sopeutunut vedenalaiseen elämään myös kehittämällä kidukset.

Vihreä vaanija

© Pete Oxford/NaturePL

Kuristaja etsii lämpöä

Eteläamerikkalainen smaragdiboa odottelee pahaa aavistamatonta saalistaan oksan ympärille kietoutuneena. Sen silmät näkevät hämärässä, mutta se aistii myös lähestyvän saaliin lämmön kuononsa aistielimillä.

Ruttunaama

© Merlintuttle.org/SPL

Ryppy tuo ruoan suuhun

Centurio senex -lajin kurttunaamalepakko on nimensä veroinen, mutta rypyt ovat sille ilon aihe. Kasvojen uurteita pitkin hedelmäaterian mehu valuu oikeaan osoitteeseen. Kumppania etsivä koiras vetää nahkapoimun maskiksi naamalleen, jotta naaras näkee sen hämärässä.

Lonkeronaama

© Stan Tekiela Author/Naturalist/Wildlife Photographer/Getty Images

Kuonossa 22 aistielintä

Pohjoisamerikkalaisella tähtikuonokontiaisella on naamassaan 22 lonkeromaista aistielintä, joissa kussakin on 25 000 hermopäätä. Lonkeroilla se tunnustelee maata kaivaessaan ympäristöään ja aistii, onko edessä esimerkiksi syötäviä matoja.

Keltasilmä

© Thorsten Negro/Getty Images

Öinen koputtelija

Magagaskarissa elävä ai-ai eli sormieläin on maailman suurin yöaktiivinen nisäkäs. Se koputtelee puita löytääkseen toukkia ja kaivaa ne esiin keskisormella. Silmien väri johtuu valoa heijastavasta kalvosta, joka parantaa hämäränäköä.