Itä-Afrikan kaljumyyriköt, jotka tunnetaan vielä ehkä paremmin kaljurottina, ovat ainutlaatuisia nisäkkäitä.
Enimmäkseen maan alla elävät jyrsijät ovat sosiaalisia yhdyskuntahyönteisille ominaisella tavalla ja noudattavat senkaltaista hierarkiaa kuin mehiläiset.





Yhteisö on yhtä suurta perhettä
Yhteisön huipulla on kuningatar, ja se on ainoa naaras, joka synnyttää poikasia. Yhdyskunnan jäsenet ovat kaikki joko täys- tai puolisisaruksia keskenään, ja niillä on omat erikoistuneet tehtävänsä.
Lue tästä, millaisiin tehtäviin kaljumyyriköt voivat erikoistua:
Kuningatar
Synnyttää 20–30 poikasta vuodessa.
Haaremi
Koostuu koiraista, joiden kanssa kuningatar parittelee.
Sotilaat
Suojelevat yhteisöä tunkeilijoilta.
Työläiset
Hankkivat ravintoa, kaivavat tunneleita ja hoitavat poikasia.
Yhteisöä hallitseva kuningatar on ainoa lisääntyvä naaras, joten kaikki poikaset ovat vähintään puolisisaruksia. Poikaset jakautuvat eri kasteihin, joilla on omat tehtävänsä.
Osa yhteisön jäsenistä toimii poikueiden hoitajana. Biologisessa mielessä tärkein kannustin on läheinen sukulaisuus poikasten kanssa, mutta sitä, mikä herättää hoivavietin ja pitää tätä yllä niillä naarailla, jotka eivät ole itse olleet tiineenä, ei ole voitu kuin arvailla.
Sen sijaan on tiedetty, että kuningatar estää virtsansa hajulla muiden naaraiden lisääntymishormonien tuotannon.

Yhteisön lastenhoitajat saavat käyttäytymiseen vaikuttavaa hormonia, kun ne syövät kuningattaren ulostetta.
Lastenhoitajat syövät kuningattaren ulosteita
Japanilaisen Azabun yliopiston tutkijat ovat vihdoin löytäneet selityksen: lastenhoitajat syövät kuningattaren ulosteita ja saavat niistä naishormoneihin kuuluvaa estradiolia.
Kun verrattiin kahta lastenhoitajaryhmää, joista vain toinen söi estradiolia sisältäviä papanoita, käyttäytymisessä tuli esiin suuri ero. Ainoastaan hormonia nauttineet naaraat reagoivat voimakkaasti poikasten tarpeisiin.
Näin kuningatar hankkii lapsilleen kaitsijat.
3 faktaa kaljumyyriköistä:
Ne eivät tunne kipua
Kaljumyyriköillä on kipureseptoreissaan pieniä muutoksia, joiden vuoksi ne tuntevat vain kymmenesosan siitä kivusta, jonka jotkin muut eläinlajit tuntisivat. Ne eivät esimerkiksi reagoi, jos niiden päälle kaadetaan kiehuvaa vettä.
Ne ovat vaihtolämpöisiä
Kaljumyyriköt ovat ainoita vaihtolämpöisiä nisäkkäitä. Tämä tarkoittaa, että niiden ruumiinlämpö mukautuu ympäristöön. Ne pysyvät lämpimänä kaikenlaisessa säässä, vaikka niillä ei ole turkkia.
Ne elävät erittäin pitkään
Kaljumyyrikkö voi elää uskomattomaan 32 vuoden ikään, kun tavallinen rotta elää vain kaksi vuotta.