Paljonko norsu juo?

Pitääkö paikkansa, että norsu voi juoda 200 litraa vettä vuorokaudessa? Mihin näin iso vesimäärä kuluu?

Elephant drinking

Vesi on elämän edellytys maapallolla. Ilman vettä eliöt eivät pysty säilyttämään toimintakykyään. Eliöiden koostumuksesta on vettä yleensä vähintään 50 prosenttia. Esimerkiksi ihmisestä vettä on 62 prosenttia. Kudokset sietävät muutaman prosentin suuruisen nestehukan, mutta jos vaje kasvaa liian suureksi, solujen kemialliset reaktiot pysähtyvät.

Eläimet menettävät vettä virtsan ja ulosteen mukana. Lisäksi maaeläinten elimistöstä poistuu vettä jatkuvasti haihtumalla iholta ja hengitysteistä. Mitä lämpimämpi ja kuumempi elinympäristö on, sitä suurempaa haihtuminen on. Eläimet voivat ehkäistä nestehukkaa juomalla ja syömällä kosteaa ravintoa.

Hyvin kuumissa oloisissa elävillä lajeilla nesteen tarvetta kasvattaa entisestään se, että eläimet joutuvat viilentämään elimistöään aktiivisesti läähättämällä tai hikoilemalla. Veden haihtuminen kuluttaa runsaasti energiaa, mikä taas alentaa elimistön lämpötilaa.

Norsu on suurimpia maaeläimiä. Vaikka sen tynnyrimäisen vartalon pinta-ala ei ole kovin iso sen painoon verrattuna, siitä haihtuu jatkuvasti runsaasti nestettä, koska se elää melko lämpimässä ja kuivassa ympäristössä. Nestehukan välttämiseksi sen on juotava yli 200 litraa vettä vuorokaudessa.

Norsu juo imemällä 5–10 litraa vettä kärsäänsä ja ruiskuttamalla sen sitten kärsästä suuhunsa. Janoinen yksilö voi särpiä tällä tavalla yli 100 litraa muutamassa minuutissa, mutta yleensä määrät ovat pienempiä ja juominen jaksottuu pitemmälle ajalle.

Norsut eivät upota kärsäänsä mihin tahansa vesilähteeseen. Havaintojen mukaan ne suosivat etenkin natriumia mutta myös muita kivennäissuoloja sisältävää vettä.