Shutterstock
joulupukin porot taivaalla

Paljonko hevosvoimia on joulupukin poroilla?

Joulupukin reen vetämiseen taivaalla tarvittaisiin valtavat voimat. Lue tästä, kuinka voimakkaita porot todellisuudessa ovat.

Suomessa joulupukki kulkee maata pitkin yleensä yhden poron vetämänä, mutta usein nähdään amerikkalaistyylisiä kuvia, joissa joulupukin lentävän reen eteen on valjastettu 8–9 poroa – neljä pareittain ja ehkä vielä Rudolph (Petteri) kärjessä.

Leikillisesti voitaisiin sanoa näin saatavan yhdeksän porovoimaa, mutta paljonko se olisi hevosvoimissa?

Yksi hevosvoima (hv) on vanha tehon yksikkö, jonka nykyään korvaa watti. Kansainvälisen SI-järjestelmän mukaan hevosvoima on teho, joka tarvitaan nostamaan 75 kilon massa pystysuoraan Maan pinnasta sekunnin kuluessa. Yksi hevosvoima on 735,5 wattia.

18 hv on maksimaalinen teho, jonka joulupukin porot voivat tuottaa.

Vaikka hevosvoiman määritelmä alun perin perustui työhevosiin, voi täysikasvuinen työhevonen, esimerkiksi brabantinhevonen, yltää lähes 10 hevosvoimaan. Brabantinhevonen painaa noin 900 kiloa, kun taas kesyt porot painavat korkeintaan 150 kiloa.

Paino ja voima eivät ole suoraan verrannollisia lajien välillä, mutta ei liene aivan väärin arvioida, että poro voi tuottaa noin kahden hevosvoiman tehon. Näin yhdeksän poron valjakko vetäisi korkeintaan 18 hevosvoiman teholla.

joulupukki ja porot lumessa

Amerikkalaisessa perinteessä joulupukin poroilla on nimet Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Donder, Blitzen – sekä Rudolph (ei kuvassa), joka on käännetty joululaulussa Petteriksi.

© Shutterstock

18 hv ei lähellekään riitä nostamaan joulupukkia ja tämän rekeä miljoonine lahjoineen maan pinnalta.

Esimerkiksi pienessä autossa on viisinkertaisesti niin paljon hevosvoimia ja pienessä nelipaikkaisessa potkurikoneessa kymmenkertaisesti.

Jotta porot voisivat nousta ilmaan, pitäisi niillä olla siivetkin. Paolo Viscardin vuonna 2003 Leedsin yliopistossa Britanniassa tekemien laskelmien mukaan lentoon nousu edellyttäisi poroilta 10 metrin siipiväliä.