Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet

Paksunahkaisin eläin on kala

Norsuilla on paksunahkaisen eläimen maine. Onko jollakin muulla eläimellä vielä paksumpi ihokudos?

Norsuja pidetään kovapintaisina eläiminä, jotka eivät vähästä hätkähdä. Vertauskuvallisen paksunahkaisuuden taustalla on tosiasia, että norsujen ihokudos voi kasvaa jopa neljän sentin paksuiseksi. Norsut jäävät kuitenkin ihon paksuudessa selvästi kakkosiksi, sillä maailman suurimman kalan, valashain, iho on noin 15 senttiä paksu. Paksu iho on eläinkunnassa pikemminkin poikkeus kuin sääntö. Useimmat lajit selviytyvät ohuemmalla iholla, joka joustaa paksua paremmin. Ohut iho sopii myös paremmin kehon lämpötilan säätelemiseen kuin paksu. Paksu iho antaa sen sijaan paremman suojan petojen hyökkäyksiä vastaan. Esimerkiksi valashain iho on melkoinen haaste sen luontaisille vihollisille valkohaille ja miekkavalaille. Valashai on muutoin melko puolustuskyvytön. Koska se käyttää ravinnokseen planktonia, sillä ei ole teräviä hampaita eikä se ole yhtä vikkelä liikkeissään kuin sen uhkaajat. Paksu iho suojaa myös lajitovereiden välisissä kamppailuissa. Esimerkiksi merinorsu-urokset ottavat toisistaan mittaa väkivaltaisesti lisääntymiskaudella. Koska niiden hampaat voivat saada aikaan pahaa jälkeä, iho paksuuntuu entisestään ja sen alla oleva iskuja vaimentava rasvakudos kasvaa etenkin kaulan ja rintakehän alueella.

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

LISTA: Viisi supertartuttajaa kautta historian

6 minuuttia
Dinosaurukset
Dinosaurus

Sateet suosivat dinosauruksia

12 minuuttia
banaanikärpäset
Luonto

Kysy meiltä: Mistä banaanikärpäset tulevat?

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota