Shutterstock

Ovatko kaikki koirat susia?

Mäyräkoira, bulldoggi ja tanskandoggi. Eivät ne juuri näytä sudelta, mutta ovatko ne silti sukua tälle ikivanhalle petoeläimelle?

Jo paljon ennen ensimmäisiä koirarotuja esivanhempamme laskivat tulevan kehityksen perustan.

15 000–130 000 vuotta sitten ihmiset alkoivat käyttää susia apuna metsästyksessä, ja myöhemmin susia ryhdyttiin hyödyntämään muun muassa vahteina.

Ensimmäiset kesyt tai puolikesyt koirat olivat varmasti hyvin susimaisia, ja ne saattoivat muistuttaa nykyisiä rekikoiria. Jalostamisen uskotaan kuitenkin alkaneen jo melko varhain, sillä valitessaan eri tehtäviin parhaiten sopivat yksilöt ja antaessaan niiden lisääntyä keskenään ihmiset edistivät erityyppisten koirien ja sitä kautta rotujen syntymistä.

Susiperimän mahdollistama geneettinen vaihtelu näkyy koirien koon, rakenteen ja käyttäytymisen eroina, vaikka ne ovat samaa lajia.

Mikä rotu muistuttaa eniten sutta?

Koska kaikki koirarodut ovat lähtöisin sudesta, monetkin koirat muistuttavat sutta vielä nykyään.

Alaskanmalamuutti, yksi maailman vanhimmista roduista, muistuttaa kuitenkin aivan erityisen paljon sutta, etenkin käyttäytymiseltään ja ulkonäöltään.

Alaskanmalamuutti tunnetaan rauhallisena, sosiaalisena ja ahkerasti työskentelevänä koirarotuna. Lisäksi se kestää käsittämättömän kovia pakkasia. Alun perin sitä käytettiin raskaiden matkavarusteiden kuljettamiseen ja rekien vetämiseen.

© Shutterstock