Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Onko miekkavalas ollut maaeläin?

Nelijalkainen lihansyöjä, Pakicetus, on tutkijoiden käsityksen mukaan miekkavalaiden kantamuoto, vaikka se ei elänyt vedessä eikä osannut uidakaan.

Shutterstock

Miekkavalaan – ja muiden valaiden - muinaiset esivanhemmat olivat kuivan maan nelijalkaisia eivätkä merinisäkkäitä.

Niiden kantamuoto Pakicetus eli noin 50 miljoonaa vuotta sitten lähellä jokea tai järveä nykyisen Pakistanin alueella Tethysmeren rannikon tuntumassa.

Tällä noin suden kokoisella lihansyöjällä oli pitkät raajat, jotka muistuttivat varpailtaan virtahepojen sorkkia. Pakicetus liikkui kuitenkin paljon matalassa vedessä saalistaessaan itselleen ravintoa.

Pakicetus on todettu valaiden kantamuodoksi korvaluun rakenteen perusteella. Se on tunnusmerkillinen valaille.

Valaiden kantamuoto Pakicetus muistutti sutta ja ui huonosti jos lainkaan. Eläin pani kuitenkin alulle vesielämään sopeutumisen.

© Roman Uchytel

Fossiilit paljastavat silmien sijainneen pään yläosassa niin kuin krokotiililla ja virtahevolla. Sijainti vihjaa, että Pakicetus pystyi tähyilemään ollessaan silmiä myöten vedessä.

Todennäköisesti eläin ui huonosti jos lainkaan. Pari miljoonaa vuotta myöhemmin kehittyneet alkuvalaat olivat sopeutuneet Pakicetusta paremmin vesielämään. Ne olivat jo saaneet pitkän hännän, mutta koska niiltä puuttui vielä valaiden pyrstöevä, ne uivat raajojaan liikuttamalla.

Lue myös:

Eläimet

Eläinmaailmassa pienet ovat isoja

9 minuuttia
Esiintyykö eläinkunnassa prostituutiota?
Selviytyminen

Eläimet hankkivat ruokaa prostituutiolla

1 minuuttia
Eläimet

Mystinen fossiili selittää kilpikonnien kehityshistoriaa

8 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota