Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Earthworms

Onko mahdollista, että kastemato katkeaa kahdeksi yksilöksi?

Useimmat ovat kuulleet jo lapsena väitettävän, että kastemato voi selvitä katkeamisesta hengissä ja että katkenneet puoliskot voivat jatkaa elämistä kuin kokonaiset madot. Pitääkö uskomus paikkansa?

Vanha uskomus

Kysymyksessä on vanha kansanuskomus, jonka todellisuuspohjaa ei aina osata kyseenalaistaa, sillä vaikkapa lapionpiston keskeltä katkaisemien kastelierojen osat näyttävät jäävän eloon.

Todellisuudessa madon etu- ja takapää eivät voi tulla toimeen ilman toisiaan. Mielikuvan pätkien elinkelpoisuudesta saa aikaan tietenkin se, että ne saattavat kiemurrella hyvän tovin madon katkeamisen jälkeen.

Vanhan luulon taustalla saattaakin olla jo pitkään tunnettu ilmiö: kastelieron takapään uusiutuminen. Jos siitä irtoaa pieni pala sopivasta kohdasta, mato pystyy kasvattamaan sen tilalle korvaavia jaokkeita. Näin lierot kykenevät toipumaan pienistä vammoista.

Etu- ja takapää ovat rakenteeltaan erilaisia

Syynä siihen, että katkenneesta madosta ei tule kahta elinkelpoista yksilöä, on kastelierojen rakenne.

Vaikka kappaleet vaikuttavat lähes samanlaisilta, niissä on suuria eroja. Etupäässä on hermosolmuke, jota voidaan pitää madon aivoina, viisi verenkiertoa ylläpitävää sydäntä ja lisääntymistoimintoihin liittyvä satulaksi kutsuttu paksunnos. Takapää sisältää sen sijaan vain suolta.

Silpoutuminen on aina vain uusi alku

Laakamatojen uusiutumiskyvylle ei löydy eläinkunnassa vertaa. Laakamadot ovat rakenteeltaan erittäin alkeellisia, ja niiden suvutonta lisääntymistä on tutkittu paljon.

Nykyään tiedetään, että sillä, mistä kohtaa tai millä tavoin ne jakautuvat, ei ole merkitystä: joka kappaleesta kehittyy elinkelpoinen yksilö. Laboratoriossa 279 osaan silputusta laakamadosta syntyi yhtä monta sen geneettistä kopiota.

Lue myös:

Mato syvyyksistä top
Merieläimet

Syvyyksien omituiset madot

2 minuuttia
Hai ui syvyyksissä
Hait

Kannibalismi muutti Megalodonin jättihirviöksi

3 minuuttia
Linnut

Tarkka-aistinen lintu madon nappaa

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota