Onko leipä haitaksi sorsille?

Olen lukenut, että sorsille ei saisi antaa leipää. Miksi leipä ei sovi niille? Pitääkö paikkansa, että ne tulevat leivästä sairaiksi?

© Shutterstock

Leivän syöttäminen sorsille on haitaksi sekä linnuille että ekosysteemille.

Valkoisessa leivässä on paljon hiilihydraattia ja suolaa mutta ei juuri ravinteita, joita linnut tarvitsevat, kuten proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Sorsien luontainen ruokavalio on monipuolinen ja terveellinen: ne syövät muun muassa vesikasveja, hyönteisiä, etanoita ja pikkukaloja. Jos sorsa tottuu syömään ihmisen antamaa leipää, se saa paljon kaloreita mutta vähän ravinteita.

Anna mieluummin ryynejä

© Shutterstock

Pulla tai leipä, sipsit tai makeiset eivät ole linnuille sopivaa ruokaa. Jos sorsa tottuu syömään leipää, seurauksena voi olla vajaaravitsemus ja sairauksia.

© Shutterstock

Anna pullan ja leivän sijaan ravinteikkaampaa ruokaa, vaikkapa maissia, herneitä, salaattia, siemeniä, kauraryynejä tai hedelmää.

Sorsille voi kehittyä liikapainoa tai puutetta tärkeistä ravinteista. Nuorille linnuille voi tulla kasvuhäiriöitä, kuten niin sanotut enkelinsiivet, kun pitkät siipisulat kehittyvät liian nopeasti siiven muuhun kehitykseen nähden.

Linnuille annettu ruoka päätyy myös esimerkiksi rottien suihin. Lisäksi se voi lisätä vesistöjen rehevöitymistä.