Shutterstock

Onko kotilon kuori tiukasti kiinni eläimessä?

Voiko etana hylätä kuorensa vai onko kuori eläimessä kiinni?

Kaikilla kotilolajeilla ei ole kuorta tai kuori on piilossa jalan lihaspoimujen alla. Ne, joilla kuori on, se on kiinteä osa eläintä.

Kuori suojaa kotiloa kuivumiselta ja toimii tarvittaessa eläimen turvapaikkana. Tavallisesti kuoren sisällä on vain kotilon sisäelimet sisältävä kierteinen vaipan peittämä sisälmyspussi. Pää, sukuelimet ja liikkumiselimenä toimiva jalka jäävät sen ulkopuolelle.

Kuoren kierteiden sisällä on pieni kolumella-niminen rakenne, johon kiinnittyy voimakas pitkänomainen kierteinen pylväslihas. Se ulottuu eläimen lihaksikkaaseen jalkaan ja kiskoo sitä supistuessaan. Kun eläin haluaa vetäytyä kuoren sisään, se supistaa lihastaan muuttamalla verenpainettaan.

Kotilo – eli kuori – koostuu useista kalsiumkarbonaattikerroksista. Kuoren aukon reunalla olevat vaipan solut erittävät uutta kuorta eläimen kasvaessa. Monilla kotiloilla kuori on kierteinen, mikä johtuu siitä, että uutta kuorta muodostuu aukon toisella laidalla nopeammin kuin toisella. Syytä tähän ei tiedetä varmasti, mutta ehkä eläimen on helpompi liikkua, kun elimet ovat pakkautuneet tiiviisti. Kierteinen kuori saattaa olla kehittynyt tavallisesta litteästä suojakuoresta. Myöhemmin kuoren alle on ehkä muodostunut yhä suurempi ontelo, joka on tarjonnut eläimelle aina entistä paremman suojan.

Myös joillakin muilla lajeilla on kiinteä kuori. Esimerkiksi simpukoilla on kaksiosainen saranallinen kuori, jota ne voivat avata ja sulkea lihaksilla. Ne voivat myös liikuttaa itseään työntämällä jalkansa ulos kuoresta.