Nerokkaan tehokas tekniikka vauhdittaa eläintä

Sammakko ponnahtaa ilmaan kuin jousi, ja mustekalalla on oma suihkumoottori. Katso, millaisilla konsteilla eläimet pääsevät huimaan vauhtiin niukkaakin niukemmalla energialla.

Kun sammakko valmistautuu hyppyyn, nilkat toimivat kuin jouset ja antavat lisävoimaa ponnistukseen.

Pitkät koivet lähettävät sammakon matkaan kuin jousi

Sammakot ovat eläinkunnan tehokkaimpia hyppääjiä. Jotkin lajit pystyvät loikkaamaan 20 kertaa oman pituutensa.

Suhteu­tettuna vartaloon sammakon takajalat ovat pitkät, ja ne antavat suuren ponnistusvoiman. Kun sammakko valmistautuu hyppäämään, sen pohjelihakset supistuvat ja varastoivat energiaa nilkkoihin liittyviin jänteisiin vetämällä niitä. Näin jalka jännittyy kuin jousi.

Ponnistus­vaiheessa jänteet lyhenevät ja energia vapautuu kuin kokoon puristuvasta jousesta. Tällöin nilkat ojentuvat ja jalat suoristuvat salamannopeasti. Näin sammakko saa räjähtävää voimaa.

Joustava selkäranka antaa gebardille etua

3 sekunnissa nopeutensa 0:sta 100 km:iin tunnissa kasvattava ja jopa 120 km:n tuntinopeuden saavuttava gepardi on ylivoimaisesti nopein maaeläin.

Jousimaisesti liikkuva selkä mahdollistaa takaraajojen viemisen eturaajojen eteen. Tämä tehostaa ponnistusta. Askelväli voi olla jopa 7,5 metriä.

Ulkona olevat kynnet takaavat hyvän otteen alustasta, ja solakka ja aerodynaamisesti edullinen rakenne pienentää ilman­vastusta.

Mustekala kulkee kuin vesijetti

Siinä missä muut vedessä elävät eläimet liikuttavat itseään evillä ja pyrstöllä, mustekala liikkuu vesisuihkun avulla.

Mustekalalajeilla on vaippaontelo, jonka ne voivat täyttää vedellä. Kun mustekala puristaa veden suppilon kautta pois, syntyy suihku, joka työntää sitä taaksepäin.

Koska mustekala ei kykene täyttämään vaippaonteloa jatkuvasti, se ei voi liikkua tasaista vauhtia niin kuin vesiskootteri. Nopeus vaihtelee sen mukaan, onko mustekala imemässä vettä sisäänsä vai puristamassa sitä ulos.

LUE MYÖS: Tutustu maailman rumimpiin eläimiin – ja äänestä suosikkiasi