Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tikka kaktuksessa.

Näin tikka tekee kaktuksesta kestävän linnoituksen

Tikat hakkaavat pesäkolonsa puuhun. Voivatko ne rakentaa pesän myös piikikkääseen kaktukseen satuttamatta itseään?

Creative Commons

Pohjois-Amerikan lounaisosien aavikkoseuduilla elävä kaktusraitatikka suosii pesäpaikkoina saguaro- eli jättikaktuksia, jotka voivat kasvaa 15 metriä pitkiksi.

Yleensä jättikaktuksen piikit ovat niin harvassa, että tikka mahtuu niiden väliin. Siksi se välttyy niiden pistoilta.

Kaktusraitatikalle kelpaavat parhaiten korkeat kaktukset. Koosta riippuu, kuinka tiheässä piikit ovat. Kun pesä on korkealla, maapetojen, kuten käärmeiden, on vaikea kiivetä sinne.

Kaktus kärsii tikan läsnäolosta

  • Kaktus ja sininen taivas.
    © Creative Commons

    Kun kaktusraitatikka rakentaa pesää, jättikaktus menettää osan rungon vettä varastoivasta solukosta. Tikasta on kuitenkin se hyöty, että se pölyttää kukkia.

  • Saguaro kaktus saapas
    © Creative Commons

    Pesän seinämät ovat niin kestäviä, että ne säilyvät maassa senkin jälkeen, kun kaktus on hävinnyt. Pesä muistuttaa saapasta, ja siitä käytetään saguaro boot -nimitystä.

Kaktusraitatikka hakkaa seitsemäisen mallisen pesänsä kaktuksen runkoon. Kun kolo on valmis, kaktus reagoi vammaan erittämällä korkkikuorta, joka ajan mittaan kovettuu pesän ympärille suojamuuriksi.

Kaktusraitatikan lisäksi vain kultatikka tekee pesänsä jättikaktukseen. Muut linnut, kuten pienet pöllöt, sinipääskyt ja tuulihaukat, voivat käyttää myöhemmin niiden vanhoja pesiä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota