Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Näin huonosti Nooan arkille kävisi todellisuudessa

Noah-elokuvassa jokaisesta lajista kaksi yksilöä vietiin Raamatun tarinan mukaisesti arkkiin. Voiko laji todellakin säilyä vain kahden yksilön perusteella vai onko geneettinen pohja liian pieni?

ILM/Ritzau Scanpix

Jos eläinlajin koko kanta todella koostuisi vain yhdestä koiraasta ja yhdestä naaraasta, niistä syntyvän populaation selviytymismahdollisuudet olisivat hyvin huonot.

Läheisten sukulaisten, kuten vanhempien ja poikasten tai sisarusten, yhteisten jälkeläisten hedelmällisyys ja elinkelpoisuus olisivat hyvin suurella todennäköisyydellä heikentyneet, sillä ennen pitkää niihin kerääntyisi sairauksia aiheuttavia geenejä.

Geeneistä on erilaisia muotoja, joista osa voi olla vahingoittuneita. Normaalisti vanhemmilla, jotka eivät ole lähisukulaisia, on geeneistä eri muodot.

Tällöin jälkeläinen saa todennäköisesti ainakin toiselta vanhemmaltaan terveen geenimuodon, joka yleensä syrjäyttää toisen vanhemman mahdollisen viallisen geenin.

Viallinen geeni altistaa dalmatiankoiran virtsatiekiville

Geenivika saa dalmatiankoiran erittämään liikaa virtsahappoa, mikä aiheuttaa virtsatiekiviä. Sairaus voi siirtyä pennuille, vaikka se ei aiheuttaisi oireita vanhemmilla.

Sininen: Terve virtsahapon erittymistä ohjaava geeni
Punainen: Viallinen virtsahapon erittymistä ohjaava geeni

Viallliset geenit päätyvät samaan yksilöön

Yksilö, jolla on yksi terve ja yksi viallinen geenimuoto, on niin sanottu heterotsygootti. Jos kaksi hetero­tsygoottia lisääntyy keskenään, keskimäärin joka neljäs jälkeläinen saa viallisen sairautta aiheuttavan geenimuodon molemmilta vanhemmiltaan.

Kun kanta on pieni, on hyvin todennäköistä, että kaksi heterotsygoottia päätyy lisääntymään.

Sisäsiittoisuuden ongelmia joudutaan pohtimaan muun muassa eläintarhoissa ja koirarotujen jalostuksessa, kun uusia rotuja tai populaatioita kasvatetaan pienestä yksilömäärästä.

Joillakin koiraroduilla, kuten dalmatiankoiralla, sisäsiittoisuus on johtanut esimerkiksi virtsatiekiviä aiheuttavan geenin yleistymiseen.

Lue myös:

Eläimet

Vallanhimo ja lastenmurha on arkea savannilla

8 minuuttia
Avaruuslennot

Lähtölaskenta alkoi: USA tekee avaruuslentojen historiaa

4 minuuttia
Kielet

Esivanhempiesi ruokavalio kuuluu kielessäsi

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota