Komodo dragon
Eläimet

Myrkyttääkö varaani saaliinsa?

Komodonvaraanin purema tappaa, mutta miten? Erittääkö varaani myrkkyä?

Komodonvaraanin purema todella vie hengen useimmilta eläimiltä ihminen mukaan luettuna. On esitetty, että puremahaavaan tulee varaanin suusta bakteereja, joiden aiheuttama tulehdus vähitellen tappaa saaliin.

Ainakaan australialaisen biologin Bryan Fryn mukaan teoria ei pidä paikkaansa. Hän huomauttaa, että varaanin pitäisi odottaa bakteeritulehduksen saaneen saaliseläimen kuolemaa päiviä eikä tällaista kärsivällisyyttä tiettävästi ole päästy todistamaan. Sen sijaan on nähty, että varaanin pureman saaneet eläimet muuttuvat usein hyvin nopeasti liikkumattomiksi.

Melbournen yliopistossa toimiva Fry tutki kuolleen komodonvaraanin päätä magneettikuvannuslaitteella ja havaitsi alaleuan molemmilla puolilla kuusi myrkkyrauhasta. Singaporen eläintarhassa hän pääsi ottamaan näytteen elävän varaanin rauhasista. Rauhasissa on yhteensä 1,2 millilitraa eritettä, jossa on samoja aineita kuin käärmeiden myrkyssä. Myrkky paitsi lamauttaa saaliin myös estää verta hyytymästä, mikä johtaa voimakkaaseen verenvuotoon.

Indonesian pikkusaarilla elävä komodonvaraani syö lähes mitä lihaa tahansa eikä karta edes itseään paljon kookkaampia saaliita. Sille maistuvat myös oman lajin poikaset. Poikaset viettävätkin ensimmäiset kahdeksan kuukautta puissa, minne täysikasvuiset varaanit eivät pääse kiipeämään.

Lue myös:

Eläimet

Lemmikki vahvistaa lapsen terveyttä

0 minuuttia
Snail parasite
Eläimet

VIDEO: Loinen tekee uhristaan zombin

0 minuuttia
Eläimet

Veden päällä kulkevat selkärankaiset

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!