Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet

Monien eläinlajien edustajat vaihtavat sukupuolta

Onko eläimillä syntymästään asti aina sama sukupuoli, vai voivatko ne vaihtaa sitä?

Eläinmaailmassa sukupuolen vaihtaminen on melko tavallista. On lajeja, joissa kaikki syntyvät saman sukupuolen edustajina ja vaihtavat sukupuolta, kun ne saavuttavat tietyn iän tai kun siihen on jostain syystä tarvetta. Ilmiö on yleinen etenkin kaloilla, mutta sitä tavataan muissakin eläinryhmissä. Esimerkiksi useimmat huulikalat syntyvät naaraina, mutta 7–13-vuotiaina osa niistä vaihtaa väriä ja sukupuolta. Huulikalat elävät usein parvissa, joissa on johtajakoiras ja muutaman naaraan haaremi. Jos koiras menehtyy, suurin ja voimakkain naaras muuttuu koiraaksi, jotta parvi voi lisääntyä. Crepidula fornicata -kotilot liittyvät parittelua varten jopa 12 yksilön ketjuiksi, joissa alimmaisena on aina iso naaras. Sen päälle asettuu koiras, joka alkaa vähitellen vaihtaa sukupuoltaan niin, että sen yläpuolesta tulee naaras. Seuraavaksi pinoon tulee taas uusi koiras.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota