Shutterstock

Mitkä selkärankaiset ovat pitkäikäisimpiä?

Jotkin simpukat voivat elää hyvin vanhoiksi, ja polyyppieläimet ovat melkein kuolemattomia. Mitkä ovat pitkäikäisimpiä selkärankaislajeja?

1. Holkeri

© Doug Perrine/NaturePL

392 v

Holkeri eli jäähai voi luultavasti elää jopa 400-vuotiaaksi. Siten se on tiettävästi pitkäikäisin selkärankainen. Kööpenhaminan yliopiston tutkijat saivat vuonna 2016 selville analysoimalla holkerien silmien mykiöitä, että vanhin niistä oli kuollut ilmeisesti 392 vuoden iässä.

2. Norsukilpikonna

© Shutterstock

255 v

Myös aldabranjättiläiskilpikonnana tunnetun lajin nuori edustaja tuli vuonna 1757 Intiassa brittiläisen Robert Cliven tiluksille. Koiras sai nimekseen Adwaita. Se siirrettiin vuonna 1875 kalkuttalaiseen eläintarhaan, ja se kuoli siellä vuonna 2006 ilmeisesti 255-vuotiaana maksan petettyä.

3. Keltaroussi

© Diarmuid/Alamy/Imageselect

230 v

Uusiseelantilainen biologi Peter Horn tutki vuonna 2019 keltaroussien tasapainokiviä. Määrittämällä radioisotooppimenetelmällä näiden niin sanottujen otoliittien iän hän sai selville, että suosittu ruokakala voi elää jopa 230-vuotiaaksi.

4. Grönlanninvalas

© Martha Holmes/NaturePL

211 v

Vuonna 1999 määritettiin 48 grönlanninvalaan ikä silmäkudoksesta otettujen aminohapponäytteiden avulla. Vanhimmalla yksilöllä oli ikää ilmeisesti 211 vuotta. Pitkäikäisyys perustuu ehkä siihen, että laji pystyy korjaamaan geenivirheitä ja näin ehkäisemään syöpää.

5. Aleuttienpunasimppu

© Shutterstock

205 v

Yhdysvaltalaisbiologi Kristen M. Munk tutki vuonna 2000 Alaskan rannikolla elävien Sebastes aleutianus -punasimppujen ikää. Tasapainokivien analyysi paljasti, että vanhin yksilö oli 205-vuotias.