Shutterstock
Zebra

Top 5 – Millä eläimellä on pisimmät hampaat?

Eläinten maailmassa hampaita on moneen lähtöön ja niitä käytetään moneen eri tarkoitukseen. Siksi myös hampaiden koko vaihtelee. Tässä lista viidestä lajista, joilla on pisimmät hampaat.

1. Sarvivalas

Sarvivalas
© Alamy/Imageselect

Tyyppi: Syöksyhammas
Pituus: Jopa kolme metriä

Sarvivalaalla on kaksi etuhammasta. Oikeanpuoleinen hammas kasvaa noin 30-senttiseksi ja jää suuhun, mutta vasen etuhammas voi kasvaa paljon pidemmäksi ja työntyä läpi ylähuulen. Vasen hammas kasvaa pääasiassa vain uroksilla. Hammas on täynnä hermoja, ja se voi rekisteröidä muun muassa veden suolapitoisuuden muutoksia.

2. Afrikannorsu

Afrikannorsu
© Shutterstock

Tyyppi: Syöksyhampaat
Pituus: Jopa kaksi metriä

Norsun syöksyhampailla on monta tehtävää. Ne sopivat kaivamiseen, nostamiseen ja ravinnon keräämiseen. Hampaat myös suojaavat kärsää, jonka avulla norsu juo ja syö.

3. Mursu

Mursu
© Shutterstock

Tyyppi: Kulmahampaat
Pituus: Jopa metri

Mursun kulmahampaat ovat tärkeässä roolissa, kun urokset ottavat yhteen ja ratkaisevat lauman johtajuuden. Kun mursu vetää itsensä vedestä jäälle, kulmahampaat ovat hyvä apuväline.

4. Virtahepo

Virtahepo
© Shutterstock

Tyyppi: Kulmahampaat
Pituus: 50–60 cm

Virtahepo käyttää kulmahampaitaan aseena toisia virtahepoja vastaan. Se myös pelottelee niillä viholliset pois alueeltaan. Virtahevon kulmahampaat voivat myös tappaa: virtahepo puri taiwanilaisen turistin kuoliaaksi Keniassa 2018.

5. Babirussa

Babirussa
© Shutterstock

Tyyppi: Kulmahampaat
Pituus: 40–45 cm.

Babirussan taaksepäin kääntyvät yläsyöksyhampaat ovat ilmeisesti sekä statussymboli että ase taistelussa muita eläimiä vastaan. Hampaat jatkavat kasvuaan, ja lopulta ne voivat olla niin pitkät, että niiden kärjet porautuvat babirussan kalloon.