Miksi koiralle ei saa antaa suklaata?

Suklaan keskeinen valmistusaine kaakao eli kaakaopuun siemenjauhe sisältää muun muassa teobromiinia, joka piristää kofeiinin tavoin.

Shutterstock

Ihmiselle tämä keskushermostoon vaikuttava yhdiste on käytännössä harmiton niinä määrinä, joita tavallisesti suklaata syötäessä saadaan, mutta koirille ja kissoille se on myrkkyä.

Etenkin koirat ovat persoja makealle ja kerjäävät makupaloja silloin, kun ihmiset herkuttelevat suklaalla. Niille ei kuitenkaan pitäisi antaa muuta suklaata kuin varta vasten kotieläimille valmistettua korviketta, joka ei sisällä lainkaan teobromiinia.

Vaikka kerta-annokset olisivat melko pieniä, on olemassa vaara, että teobromiinia kertyy koiran elimistöön, sillä sen aineenvaihdunta hajottaa sitä paljon hitaammin kuin ihmisen. Koirille hengenvaarallinen määrä teobromiinia on noin 300 milligrammaa. Grammassa tummaa suklaata on 5–15 milligrammaa teobromiinia. Maitosuklaassa sitä on vähemmän.

Lievän teobromiinimyrkytyksen oireita ovat oksentaminen, ripuli, nopea syke, tihentynyt virtsaamistarve, lihasten velttous ja levottomuus. Vakava myrkytys voi aiheuttaa hengenvaarallisia hengitys- ja rytmihäiriöitä.

Lue myös:

naaraat jotka dominoivat koiraita TOP
Lisääntyminen

Täällä hallitsevat naaraat

3 minuuttia
Oxyura vittata
Lisääntyminen

Sorsan 40-senttinen penis syöksyy esiin

1 minuuttia
Puhdistajakalat
Eläimet

Eläinten älykkyys

3 minuuttia
Suosituimmat

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!