Shutterstock
Hund ruller sig i noget

Miksi koira kierii liassa?

Koirani kieriskelee muun muassa ulosteissa ja lattialle räiskyneessä paistorasvassa. Miksi?

Vanhastaan on ajateltu, että koirat kieriskelevät haisevissa aineissa, koska ne haluavat peittää ominaishajunsa. Käsitys perustuu oletukseen, jonka mukaan koira – tai ehkä pikemmin susi, josta se on kesytetty – pääsee lähemmäksi saaliseläintä, kun tämä ei haista petoa.

Koiralle kelpaa kaikki kakasta myrkkyyn

Koiralle mieluisien haisevien aineiden luettelo on pitkä. Koirat kieriskelevät ulosteen lisäksi muun muassa virtsassa, oksennuksesa, raadossa, tuhkassa, ruoassa ja jopa hyönteismyrkyssä.

Oletus ominaishajun peittämisestä saalistamisen helpottamiseksi on yhä suosituin selitys. Vuonna 2017 tehdyn – tosin kettuja koskevan – tutkimuksen mukaan teoria ei ole kuitenkaan niin tukevalla pohjalla kuin on luultu.

Haju naamioi ketun puumaksi

Yhdysvaltalaistutkijat havainnoivat Kaliforniassa eläviä puumia riistakameroilla. Kuvaus paljasti, että puumat jättivät kiviin ja puunrunkoihin hajujälkiä – samalla tavalla kuin kotikissat – hankaamalla itseään niitä vasten.

Videoista kävi tutkijoiden yllätykseksi ilmi, että harmaa- eli puuketut kävivät hankaamassa samoja paikkoja – yleensä heti puuman mentyä. Jatkotutkimuksissa selvisi, että ketut eivät halunneet jättää kiviin ja puihin omaa hajuaan, vaan ne yrittivät tartuttaa puuman hajun itseensä.

Selityksenä pidetään sitä, että harmaakettujen viholliset, kuten Kaliforniassa kojootit, pelkäävät puumia.