Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kissa kehrää

Miksi kissa kehrää?

Kun leikin kissan kanssa, se alkaa kehrätä. Miten tämä luonteenomainen ääni syntyy, ja miksi kissa ylipäätään kehrää?

Shutterstock

Kissan kehrääminen on viestintää – niin ihmisten kuin toisten kissojenkin kanssa. Tyypillisin tilanne on se, kun kissaa rapsutetaan sopivasta kohdasta niin, että se tuntee olonsa mukavaksi.

Kissa kehrää myös esimerkiksi silloin, kun toinen kissa pesee sitä. Kehräysääntä kuuluu usein myös kissan syödessä. Se on todennäköisesti jäänne kissan ensimmäisiltä elinpäiviltä, kun emo johdattaa pentunsa kehräämällä luokseen imemään.

Kaikissa näissä tilanteissa viesti on sama: jatka tätä!

Kehräysääni tulee kurkusta

Kissan kehräysääni syntyy, kun äänihuulia liikuttavat lihakset kissan kurkunpäässä avautuvat ja sulkeutuvat nopeaan tahtiin niin, että ne värähtelevät sekä sisään- että ulospäin.

Kun kissa sitten hengittää, ilma kulkee värähtelevien lihasten ohi ja synnyttää ääniaallot, jotka tunnetaan kissan luonteenomaisena kehräysäänenä.

Kehrääjiä eivät ole vain kissat

Kissan kehräys syntyy kurkunpään lihasten värähtelystä. Kissa ei ole ainoa eläin, joka tuottaa kehräysääntä.

Kehräysääntä ei kuulu ainoastaan silloin, kun kissalla on hyvä olo, vaan myös aivan toisenlaisissa tilanteissa – jos kissa on esimerkiksi hermostunut, pelokas tai stressaantunut koiran jahdattua sitä.

Yhden teorian mukaan kehrääminen voi vaikuttaa kissaan rauhoittavasti.

Kehrääminen ehkä parantaa

Kissan kehrääminen stressaavissa tilanteissa sai vuonna 2001 eläinten ääniä tutkivan Elizabeth von Muggenthalerin pohtimaan, voiko kissa peräti parantaa itsensä kehräämällä.

Hän tutki 44:ää kissaa, gepardia, puumaa ja muuta kissaeläintä ja havaitsi, että kehräysäänten taajuudet ovat samoja kuin sellaisten äänten ja värähtelyjen taajuudet, joita käytetään ihmisillä lihaskipujen lievittämiseen ja luiden kasvun edistämiseen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota