Mikä panee Joulusaaren ravut vaeltamaan?
Eläimet

Mikä panee Joulusaaren ravut vaeltamaan?

Joulusaaren miljoonat punaiset ravut vaeltavat kerran vuodessa saaren keskiosan viidakosta mereen ja takaisin. Miksi?

Punaiset ravut tekevät lisääntymisretken

Lisääntymisvietti. Joulusaarella Intian valtameressä elävät arviolta 120 miljoonaa rapua vaeltavat saaren keskiosan viidakosta rannikolle parittelemaan ja lisääntymään.

Vaellus tapahtuu kerran vuodessa loka-joulukuussa sadekauden alkaessa, jolloin ilma on ravuille sopivan kostea. Matka rannikolle kestää 5–7 päivää. Veden ääreen päästyään ja kumppanin löydettyään ravut parittelevat rantahiekan kuopissa. Lemmenhetken jälkeen koiraat palaavat viidakkoon ja naaraat jäävät rannalle odottamaan, että munat kypsyvät.

Maaravut laskevat munansa mereen

Munimisaika määräytyy vuoroveden mukaan niin, että naaraat laskevat munansa veteen silloin, kun nousu- ja laskuveden ero on pienin ja rantamatalikolle on turvallista mennä munimaan. Poikaset kuoriutuvat, kun muna on vedessä. Noin kuukauden ikäisinä poikaset nousevat maihin ja alkavat yhdeksän päivää kestävän vaelluksen kohti viidakkoa.

Vaeltavien rapujen laumat ovat niin suuria, että ne tukkivat maanteitä.

Katso, miten ravut vaeltavat

Lähde tutustumaan rapuihin, jotka elävät Indonesian eteläpuolella sijaitsevassa Joulusaaressa. Samalla saat selville, mistä saari on saanut nimensä:

Lue myös:

Eläimet

Kissat ja kurkut: Siksi kissat pelkäävät kurkkuja

1 minuuttia
Maailman myrkyllisin sammakko
Eläimet

Mikä on maailman myrkyllisin sammakko?

1 minuuttia
Bees in the sky
Hyönteiset

Miten korkealla hyönteiset lentävät?

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!