Miksi eläinten silmät kiiluvat pimeässä otetuissa kuvissa?

Salamavalo tai taskulampun valokiila saa eläinten silmät tuikkimaan, kun on pimeää. Mikä tämän vähän aavemaisen ilmiön aiheuttaa?

Öisellä savannilla taskulampun valokiila voi tuoda esiin monta kiiluvaa silmäparia, jotka kuuluvat leijonille.

© M. DOHRN/NATURE PICTURE LIBRARY

Syy kissan ja monen muunkin eläimen silmien kiilumiseen pimeässä löytyy niiden verkkokalvoista, joissa on tapetum lucidum -niminen heijastava kerros. Se sijaitsee valoa aistivan osan takapuolella ja toimii peilin tavoin. Sen ansiosta aistinsolut voivat hyödyntää silmän vastaanottaman valon kahteen kertaan.

Heijastus parantaa silmien valoherkkyyttä merkittävästi, esimerkiksi kissoilla noin 50 prosenttia, joten siitä on tavattomasti etua yöaktiivisille lajeille.

Vaikka kissat tunnetaan kiilusilmistään, ne eivät ole ainoita selkärankaisia, joilla on tapetum lucidum. Ihminen ja muut kädelliset kuuluvat kuitenkin niihin nisäkkäisiin, joilta se puuttuu.

Valokuvissa esiintyvä punasilmäisyys johtuukin valon heijastumisesta itse verkkokalvosta. Punainen väri selittyy tiheästä verisuonistosta, joka huolehtii solujen hapen ja ravinnon saannista.

Kiiluvat silmät houkuttelevat saaliseläimiä

Verkkokalvon takainen heijastava kerros, tapetum lucidum, saa silmät kiilumaan pimeässä.

© ANDREW MEYERSON

Joillakin eläimillä on punainen tapetum lucidum. Monilla yöaktiivisilla linnuilla on punaiset silmät, ja joillakin lajeilla toinen silmä voi näyttää eriväriseltä kuin toinen.

Osalla kaloista silmät kiiluvat niin voimakkaasti, että niiden loiste saattaa houkutella saaliseläimiä tai auttaa löytämään näitä.

Selkärangattomilla eläimillä, kuten yöperhosilla, esiintyy tapetum lucidumia muistuttavia rakenteita. Esimerkiksi silmiä peittävä ohut kalvo voi estää heijastuksia, jotka paljastavat hyönteisen saalistajille.

Heijastava kerros värjää silmät

Joillakin eläinlajeilla on silmän takaosassa heijastava kerros, joka tekee niiden silmistä kuin peilit.