Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pupillit

Gekon helminauhaa muistuttava pupilli ilmeisesti auttaa sulautumaan taustaan ja päästää läpi juuri oikean määrän valoa.

© Shutterstock
Eläimet

Miksi eläimillä on erilaiset pupillit?

Ihmisen pyöreät pupillit sopeutuvat moniin erilaisiin tilanteisiin. Erikoistuneilla eläimillä voi kuitenkin olla sekä vaakasuoria että U:n muotoisia pupilleja aina sen mukaan, mikä on niiden elinympäristö ja paikka ravintoketjussa.

Pupillin eli mustuaisen tehtävänä on säädellä silmään tulevan valon määrää.

Pupillin muoto riippuu siitä, millaisen näkökyvyn eläin tarvitsee eli millaisessa ympäristössä se elää ja mikä on sen paikka ravintoketjussa.

Pystysuora pupilli - Saalistaja

© Shutterstock

Pystysuora pupilli on kokonaan auki ollessaan pyöreä, mutta se voi olla myös kapea viiru kuten saalistavalla kissalla.

Tällainen pupilli auttaa näkemään liikkuvan kohteen, koska se kohdistaa katseen saaliiseen ja poistaa näkökentästä sivuilta tulevia häiriöitä.

Täyttyykö sinunkin pääsi maailmaa koskevista kysymyksistä? Jokaisesta Tieteen Kuvalehdestä voit lukea vastauksia pieniin ja suuriin tiedekysymyksiin!

Vaakasuora pupilli - Tarkkailija

© Shutterstock

Vaakasuora pupilli mahdollistaa laajan näkökentän. Se on tavallinen lajeilla, joita petoeläimet saalistavat ravinnokseen.

Suuri näkökenttä ja kyky erottaa siinä liikkuvat kohteet parantavat saaliseläimen mahdollisuuksia havaita uhkaava peto ajoissa.

Pyöreä pupilli - Sopeutuja

© Shutterstock

Pyöreä pupilli on yksinkertaisin pupillimalli, mutta se sopii hyvin muun muassa ihmisille, linnuille ja koirille, joiden silmän pitää voida mukautua sekä päivänvaloon että hämärään.

Erikoistuneet pupillit - Erikoistuja

© Shutterstock

Erikoistuneet pupillit ovat mukautuneet kantajansa elintapojen mukaan. Mustekalan U:n muotoinen pupilli säätelee valon tuloa eri kulmista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota