Miksi ei ole olemassa vihreitä nisäkkäitä?

Monet sammakkoeläimet ja matelijat sulautuvat vihreinä hyvin elinympäristöönsä. Miksi mikään nisäkäslaji ei ole vihreä?

Ruskea karhu
© Shutterstock

Nisäkkäät ovat varmistaneet menestyksensä luonnossa ilman vihreää suojaväriä. Vihreän värin aikaan saava pigmentti ei siis ole ollut niille evolutiivisessa mielessä välttämätön.

Sen sijaan nisäkkäiden turkissa esiintyy kahta muuta pigmenttiä: mustaa tai ruskeaa eumelaniinia ja kellertävää tai punertavaa feomelaniinia.

Vihreys ei ole nisäkkäiden juttu

Harmaan ja ruskean sävyt sopivat erityisen hyvin pienille nisäkkäille, kuten hiirille, liikkuvathan ne usein paljaalla maalla ja kuolleen kasvillisuuden joukossa.

Harmaa- tai ruskeasävyiset likaiset värit auttavat pikku nisäkkäitä sulautumaan taustaansa.

Isot kasvinsyöjänisäkkäät, kuten hirvieläimet, ovat ruskehtavia. Niitä saalistavilla pedoilla, kuten susilla ja leijonilla, on kaksivärinäkö, ja ne ovat tyypillisesti puna-vihersokeita.

Siksi saalistajien voi olla vaikea havaita hirvieläintä metsästä, vaikka se on erivärinen kuin puut.

Englantilainen matemaatikko Adrian Bowyer Bathin yliopistosta esitti vuonna 1991 toisen mahdollisen vaihtoehdon: ”Vihreitä lampaita voi olla olemassa, mutta kukaan ei vain ole nähnyt niitä.”

Levät värjäävät turkin

Vihreä laiskiainen
© Shutterstock

1. Kuuden laiskiaislajin yksilöt voivat näyttää vihreäturkkisilta, mutta väri ei johdu eläinten omasta pigmentistä, vaan sen taustalla on viherlevä Trichophilus welckeri.

Vihreä käärme
© Shutterstock

2. Matelijoilla esiintyy kirkkaanvihreän värin aikaansaavaa pigmenttiä. Edustava esimerkki siitä on puupyton. Poikasina kellertävät tai punertavat käärmeet vihertyvät aikuistuessaan.