Shutterstock
Tanskandoggi

Mikä on maailman suurin koira?

Maailman suurin nykyisin elävä koira on 103 senttiä korkea. Se ei kuitenkaan ole suurin mitattu koira eikä se myöskään ole suurimman koirarodun edustaja. Lue tästä lisää suurista koirista.

Maailman suurin koira

Guinnesin ennätystenkirjan mukaan maailman nykyisin elävistä koirista korkein on Atlas Seay.

Koira elää Georgiassa Yhdysvalloissa, ja sen omistaja on Spencer Seay ja hänen perheensä. Atlas on tanskandoggi, joka korkeus tassuista selän korkeimpaan kohtaan on 1,03 metriä.

Atlas painaa myös aika paljon, kaikkiaan 102 kiloa. Nyt koira on lisäksi niin suuri, että se ei enää mahdu omistajaperheen autoon.

Vaikka Atlas on korkein nykyisin elävä koira, se ei ole korkein mitattu koira.

Sitä titteliä pitää hallussaan Zeus, joka vuonna 2011 mitattiin Guinnesin ennätystenkirjan vaatimusten mukaan. Koiran korkeus oli 1,11 metriä. Zeus kuoli 5-vuotiaana vuonna 2014.

VIDEO: Zeus – maailman suurin mitattu koira:

Zeus painoi yli 70 kiloa ja söi päivittäin vajaan kilon ruokaa. Se eli vain viisivuotiaaksi.

Viisi suurinta koirarotua

Vaikka maailman suurin nykyisin elävä koira ja suurin koskaan mitattu koira ovat tanskandoggeja, se ei ole silti suurin koirarotu, kun mitataan yksilöiden keskikorkeutta.

Alla voit tutustua maailman korkeimpiin koirarotuihin – mitat ovat keskimääräisiä korkeuksia mitattuna tassuista selän korkeimpaan kohtaan.

1. Irlanninsusikoira

Irlanninsusikoira

Irlanninsusikoira on keskimäärin maailman korkein koirarotu.

© Shutterstock
  • Korkeus keskimäärin: 86 cm

Maailman suurin koirarotu on irlanninsusikoira. Lempeänä jättinä tunnettu irlanninsusikoira on uskollinen seuralainen. Koira on peräisin, kuten nimikin kertoo, Irlannista, missä sitä on susien metsästyksen lisäksi käytetty sodankäynnissä.

Taistelussa irlanninsusikoira pantiin hyökkäämään vihollisen kimppuun ja pakottamaan se pois satulasta tai taisteluvaunusta. Nykyisin rotu viihtyy maaseudulla, missä sillä on runsaasti tilaa liikkua.

2. Pyreneittenkoira

Pyreneittenkoira

Pyreneittenkoira on peräisin nimensä mukaisesti Ranskan Pyreneiltä.

© Shutterstock
  • Korkeus keskimäärin: 81 cm

Pyreneittenkoira ei ole vain korkea, vaan se näyttää myös muhkealta tuuhean turkkinsa ansiosta. Pyreneittenkoiran sekoittaa helposti lampaisiin, joiden suojelijaksi se jalostettiin pronssikaudella.

Koirien totuttamiseksi lampaisiin pennut otettiin pienenä emoiltaan ja sijoitettiin lammaslaumaan. Näin pyreneittenkoirat alkoivat pitää lampaita laumansa jäseninä ja suojelivat niitä susilta.

Koirarotu on itsepäinen ja omavaltainen, koska se on kasvatettu tekemään nopeita päätöksiä paimentaessaan lampaita Ranskan vuoristoissa. Pyreneittenkoiran kouluttaminen ei olekaan helppoa, ja rotu sopii parhaiten perheisiin, joissa ei ole lapsia.

3. Englanninmastiffi

Englanninmastiffi ja shetlanninponi

Englanninmastiffi on ponin kokoinen.

© Shutterstock
  • Korkeus keskimäärin: 80 cm

Englanninmastiffin juuret juontuvat aina Rooman valtakuntaan, jolloin kauppiaat luultavasti toivat rodun Englantiin. Koirarotua käytetään metsästys- ja vartiokoirana, ja aiemmin historian varrella sitä on käytetty myös taistelu- ja sotakoirana.

Englannimastiffi oli lähes kuolla sukupuuttoon toisen maailmansodan jälkeen, kun koirataistelut kiellettiin. Nykyisin rotu on elpynyt, ja sitä on alettu ottaa perheisiin lemmikiksi, kun on huomattu, että rotu on todellisuudessa melko lempeä.

4. Tanskandoggi

Tanskandoggi

Maailman suurin koira on tanskandoggi, mutta rodun keskimääräinen korkeus ei ole suurin.

© Shutterstock
  • Korkeus keskimäärin: 76 cm

Vaikka tanskandoggin nimi viittaa Tanskaan, rotu on oikeasti peräisin Saksasta, missä rotu kehitettiin keskiaikana aatelin metsästyskoiraksi. Tanskandoggia on käytetty myös sota- ja taistelukoirana.

Koirarodun keskikorkeus on 76 senttimetriä, mutta osa yksilöistä kasvaa paljon tätä suuremmaksi. Suurin nykyisin elävä koira ja kaikkien aikojen suurin mitattu koira ovatkin kumpikin rodultaan tanskandoggeja.

Ison koon ei kannata antaa säikäyttää. Vaikka tanskandoggi voi näyttää hurjalta, se on ystävällinen luonne ja se tunnetaan hyvänä perhekoirana.

5. Englanninvinttikoira

Englanninvinttikoira

Englanninvinttikoira on helppo tunnistaa sille tyypillisestä solakasta ruumiista.

© Shutterstock
  • Korkeus keskimäärin: 76 cm

Englanninvinttikoira muistuttaa enemmän laukkahevosta kuin koiraa. Tämä ei ole sattumaa.

Englanninvinttikoira on nimittäin jalostettu metsästys- ja kilpailukoiraksi, ja rotu onkin maailman nopein 70 km/h:n huippunopeudellaan.

Englanninvinttikoiran juuret juontuvat vuoden 4000 eaa. tienoille, ja ajalta tunnetaan seinä- ym. maalauksia, joista rotu on tunnistettavissa. Myöhemmin rodusta muodostui statussymboli Englannissa, missä pitkään vain ylimystöllä oli lupa pitää englanninvinttikoiria.

Koirarotu sopii täydellisesti perhekoiraksi, eikä se ole niin aktiivinen kuin voisi luulla – pikemminkin laiska.

Yksi asia muista lemmikeistä kannattaa pitää mielessä: englanninvinttikoira tunnetaan kissanvihaajana.

LUE MYÖS: Kymmenen suurinta kaupunkia