Mikä eläinlaji on muuttunut vähiten evoluution aikana?

Evoluution myötä eläinlajit muuttuvat, mutta mitkä eläinkunnan lajeista ovat muuttuneet kaikkein vähiten?

Notostraca

Jos lajin elinympäristö säilyy samana ja lajin ruumiinrakenne ja elämäntapa ovat sopeutuneet ympäristöön, muutokset eivät paranna lajin selviytymis- ja lisääntymismahdollisuuksia. Silloin laji voi säilyä käytännöllisesti katsottuna muuttumattomana miljoonia vuosia.

Yksi muuttumaton eläväksi fossiiliksi kutsuttu eläinryhmä ovat kilpikidusjalkaiset. Ne ovat makean veden altaissa eläviä pieniä äyriäisiä, joita esiintyy lähes kaikkialla maailmassa. Niillä on viitisenkymmentä jalkaparia, kaksihaarainen pyrstö ja selässään muutaman sentin pituinen kilpi. Suomessakin on tavattu yksi kilpikidusjalkaislaji, Lepidurus arcticus, joka elää muun muassa Inarijärvessä.

Atlantic horseshoe crab

Tutkijat ovat löytäneet 200 miljoonaa vuotta vanhoja kilpikidusjalkaisten fossiileja, jotka eivät eroa nykylajeista juuri lainkaan. Tosin fossiileissa ei ole säilynyt pehmytkudoksia, kuten sisäelimiä, joten aivan varmasti ei voida sanoa, ovatko ne kuitenkin muuttuneet evoluution aikana. Myöskään muinaisten äyriäisten elintavoista ei ole varmaa tietoa.

Turtles

Toinen hyvin säilynyt ryhmä ovat molukkiravut. Nämä Atlantissa ja Aasian vesillä elävät skorpionien sukulaiset eivät ole muuttuneet paljonkaan 450 miljoonaan vuoteen. Samoin kilpikonnien ruumiinrakenne on nykyään pääosin sama kuin 200 miljoonaa vuotta sitten.