Shutterstock
Majava syö kuorta

Mikä eläin kerää suurimman talvivaraston?

Eläinten talvivarastojen koossa on suurta vaihtelua. Osalle lajeista ei tunnu riittävän mikään. Katso, millä viidellä eläimellä on eniten hamstraustaipumuksia.

Majava

Baever spiser
© Shutterstock

200–2 000 kg oksia ja risuja

Eläinkunnan kovin hamstraaja on ilman muuta majava, joka varastoi älyttömästi ravintoa patoamaansa kotivesistöön talveksi. Majavalla voi olla jopa kaksi tonnia puuta pesän lähellä lauttana, jossa kuori pysyy mehevänä.

Terhotikka

Terhotikka varastoi terhon
© Shutterstock

150–200 kg terhoja

Osa eläimistä rakentaa itselleen ruokavaraston ennen talven tuloa. Niihin kuuluu terhotikka, joka valikoi ensin sopivan puun ja hakkaa sitten siihen tuhansia terhon mentäviä koloja. Kun kolot on täytetty, talvivarasto on valmis.

Orava

Orava kerää ravintoa
© Shutterstock

20–50 kg siemeniä, pähkinöitä ja sieniä

Oravat kätkevät syötävää sekä maahan että puuhun. Jos orava unohtaa ruokakätkönsä, voi käydä niin, että esimerkiksi siemen tai terho itää ja syntyy uusi puuntaimi.

Sinitöyhtönärhi

Sinitöyhtönärhi kerää ravintoa
© Shutterstock

20–30 kg siemeniä

Sinitöyhtönärhi kerää melkein koko syksyn siemeniä ja pähkinöitä ja varastoi niitä maahan kaivamiinsa kätköihin eri puolille metsää. Se voi tehdä talvivarastoja myös puissa oleviin koloihin.

Vesimyyrä

Vesimyyrä ja marja
© Shutterstock

10–35 kg perunoita, juureksia ja kasvinosia

Noin 20 senttiä pitkä ja 200–300 grammaa painava vesimyyrä varastoi talveksi maan alle jopa 100 kertaa oman painonsa verran syötävää. Laji elää yleensä maanalaisessa tunneliverkostossa, jossa sillä on pesäkammio.

LUE MYÖS: Tutustu maailman rumimpiin eläimiin – ja äänestä suosikkiasi