Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Andreas Berlin on Unsplash
Eläimet

Mihin eläin tarvitsee viiksiä?

Kissojen ja koirien viiksiksi kutsuttuja naamakarvoja esiintyy monilla nisäkkäillä. Biologiassa niistä käytetään nimeä vibrissa eli sierainkarva. Nimityksellä viitataan eläimen kuonossa tai muualla naamassa kasvaviin tuntokarvoihin, vaikkakin joillain lajeilla niitä voi olla muuallakin kuin pään alueella. Esimerkiksi kesy- eli kotikissalla niitä on eri puolilla turkkia. Tuntokarvat ovat yleensä melko jäykkiä orvaskeden sarveismuodostumia. Niiden juurta ympäröi orvaskeden soluista muodostuva karvatuppi, johon yhteydessä olevat hermosolut reagoivat vähäiseenkin liikkeeseen.

Kissojen ja koirien viiksiksi kutsuttuja naamakarvoja esiintyy monilla nisäkkäillä. Biologiassa niistä käytetään nimeä vibrissa eli sierainkarva. Nimityksellä viitataan eläimen kuonossa tai muualla naamassa kasvaviin tuntokarvoihin, vaikkakin joillain lajeilla niitä voi olla muuallakin kuin pään alueella. Esimerkiksi kesy- eli kotikissalla niitä on eri puolilla turkkia. Tuntokarvat ovat yleensä melko jäykkiä orvaskeden sarveismuodostumia.

Niiden juurta ympäröi orvaskeden soluista muodostuva karvatuppi, johon yhteydessä olevat hermosolut reagoivat vähäiseenkin liikkeeseen. Näin karva välittää kosketusärsykkeitä keskushermostoon samaan tapaan kuin joidenkin niveljalkaisten antennimaiset tuntosarvet. Tuntokarvojen kaikkia tehtäviä ei tiedetä. Rottakokeissa on saatu selville, että tuntokarvojen puuttuminen tai katkeaminen vaikeuttaa eläimen selviytymistä eri tilanteissa. Esimerkiksi kyky määrittää pintojen ominaisuuksia, hahmottaa tilaa ja liikkua vedessä heikkenee. On myös havaittu, että tuntokarvat voivat korvata ainakin näköaistin puutteita.

Suomessa tunnetaan tapaus, jossa sokea mutta muuten terve saimaannorppa pystyi huolehtimaan ravinnonsaannistaan ja turvallisuudestaan ilmeisesti paljolti tuntokarvojensa ansiosta. Tuntokarvat selittävät todennäköisesti myös sen, miksi kissat juuttuvat ani harvoin ahtaisiin paikkoihin. Ilmeisesti ne mittaavat kulkuaukon koon naamakarvoillaan, ennen kuin ne työntävät päänsä aukkoon. Keinotekoisilla tuntokarvoilla asiaa vuonna 2006 selvittäneet yhdysvaltalaisen Northwestern-yliopiston tutkijat Joe Solomon ja Mitra Hartmann totesivat karvojen välittävän kolmiulotteisen tilavaikutelman hyvin tarkasti.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota