Kamæleon

Petoeläimet käyttävät erikoisia aseita

Jotkin petoeläimet näyttävät menneen äärimmäisyyksiin saalisonnen varmistamiseksi. Niille on kehittynyt hyvin erikoisia elimiä tai raajoja, joilla saalis on helppo yllättää. Katso, mihin kaikkeen pedot pystyvät.

tiistai 20. tammikuuta 2015 teksti Malene Breusch Hansen

Kun kameleontti supistaa pitkän kielensä lihakset, kieli viuhahtaa suusta ulos yli 20 kilometrin tuntivauhdilla.

Kun kieli sitten osuu pahaa-aavistamattomaan saaliiseen, kielen kärjestä muotoutuu imukuppi, joka imeytyy uhriin kiinni.

Moni saaliseläin ei ehdi edes aavistaa elämänsä olevan vaarassa, ennen kuin peto upottaa siihen hampaansa. Hyvän saalisonnen taustalla on usein jokin sopeuma, joka petoeläimelle on kehittynyt vuosituhansien varrella.

Ai-ai on näppäräsorminen peto

Pienellä ai-aiksi kutsutulla kädellisellä, joka elää Madagaskarin saaressa Afrikan itärannikolla, on hyvin ohut keskisormi. Suurin piirtein spagetin paksuisella sormellaan se pystyy kaivamaan toukkia, jotka piileskelevät puun kuorten alla kulkevissa käytävissä.

VIDEO: Ai-ai onkii toukkia puusta sormellaan:

Petoeläimet haistavat hyvin myös maan alla

Toinen erikoinen pikku peto on tähtikuonokontiainen. Se on lähes sokea, mutta sille on kehittynyt nenä, joka aistii erittäin herkästi sekä hajuja että kosketusta.

Nenän ulokkeissa on noin 25 000 pientä aistinelintä, joiden ansiosta eläin pystyy kahdeksassa millisekunnissa päättämään, onko saalis syömäkelpoinen vai ei. Tähtikuonokontiaiselta kuluu kaikkiaan vain 120 millisekuntia saaliin tavoittamiseen ja syömiseen.

VIDEO:Tähtikuonoinen peto sieppaa saaliin 120 millisekunnissa:

Monet petoeläimet käyttävät erikoisia saalistuselimiä

Flamingot, lyhtysilmäkalat ja porapistiäiset ovat kehittäneet hämmästyttäviä saalistustekniikoita. Lue alla olevasta artikkelista lisää muun muassa kalasta, jolla on taskulamput silmissään:

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: