nb_u38_leopard

Leopardit herkuttelevat lemmikeillä

Lemmikkikoirat ovat todellista herkkua, mutta kotikissatkaan eivät ole turvassa, kun Intian leopardeilla on nälkä.

torstai 18. syyskuuta 2014 teksti Carsten Nymann

Wildlife Conservation Society -luonnonsuojelujärjestön tutkijat perehtyivät Intiassa 85 luonnonvaraisen leopardin ulosteisiin ja havaitsivat yllättäviä seikkoja kissapedon ruokavaliosta.

Jopa alueilla, joilla on paljon nautoja, vuohia ja muita kotieläimiä, leopardit iskevät kaikkein mieluiten hampaansa kesyihin koiriin.

Kisutkin kelpaavat

Tutkijoiden mukaan koirat muodostavat jopa 39 prosenttia leopardien ravinnosta.

Kotikissatkin ovat vaaravyöhykkeessä, kun niiden suuret sukulaiset ovat nälissään. Tutkijat löysivät kesykissan jäännöksiä 15 prosentista ulostenäytteitä, mikä tarkoittaa sitä, että leopardin ravinnosta 12 prosenttia on kissoja.

Leopardi on riippuvainen ihmisistä

Kun ruokalistalle lisätään vielä maanviljelijöiden naudat ja vuohet, selviää, että huimat 87 prosenttia leopardin suuhun päätyvistä eläimistä on ihmisten hyöty- ja lemmikkieläimiä. Loput 13 prosenttia on apinoita ja jyrsijöitä.

Tutkijat ovat huolissaan siitä, että leopardit ovat viimeksi kuluneiden 20–30 vuoden aikana tulleet riippuvaisiksi ihmisten lemmikeistä ja kotieläimistä.

Tilannetta pahentaa se, että lemmikin katoaminen leopardin kitaan aiheuttaa kiivaita yhteenottoja ihmisten ja leopardien välille. Luonnonvaraisten leopardien metsästys on Intiassa tiukasti säänneltyä.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: