Shutterstock
Ryhävalaita vedessä

Voivatko valaat hotkaista ihmisen?

Yhdysvaltalainen sukeltaja joutui omien sanojensa mukaan valaan sisään. Voiko valas tosiaan ahmaista ihmisen? Millaiset selviytymismahdollisuudet ihmisellä on valaan sisällä?

Yhdysvaltalainen hummerinsukeltaja väittää tulleensa ryhävalaan nielaisemaksi ja ulos sylkemäksi.

Erikoinen tapahtuma sai osakseen paljon huomiota, mutta käsitykset siitä, kuinka totuudenmukainen tarina oikeasti on, vaihtelevat.

Valaat voivat siepata ihmisen suuhunsa

Valtamerissä esiintyy kahdenlaisia valaita:

  • Hetulavalaita
  • Hammasvalaita

Englantilasen merimiehen James Bartleyn kerrotaan löytyneen vuonna 1891 elävänä kaskelotin mahasta. Kaskelotti kuuluu hammasvalaisiin, kun taas ryhävalas, joka sylki yhdysvaltalaissukeltajan ulos, on hetulavalas.

Kaskelotti voi nielaista ihmisen

Vain kaskelotilla on niin laaja ruokatorvi, että se voi nielaista ihmisen. Valaan kolmiosainen maha voi nopeasti murskata, tukehduttaa ja sulattaa uhrin kuoliaaksi.

© Willyam Bradberry / Shutterstock

Hetulavalaat syövät enimmäkseen planktonia ja pieniä krilliäyriäisiä, jotka muistuttavat vähän katkarapuja. Hetulavalaat ahmaisevat kerralla paljon vettä ja painavat sen hetuloiden läpi ulos, jolloin ravinto jää hetuloiden sukasiin.

Hetulavalaan ruokatorvi laajenee läpimitaltaan enintään 30–38-senttiseksi, joten aikuinen ihminen ei mahdu siihen.

Siinä tapauksessa, että tarina on tosi, ryhävalas koki Yhdysvaltojen rannikolla elämänsä yllätyksen ja purskautti nopeasti sukeltajan suustaan.

Näin ryhävalas syö

Ryhävalas hankkii ravintonsa suodattamalla sen valtavasta suullisesta vettä.

© Shutterstock & BiM

Valas ahmaisee vettä

Valaan alaleuka kääntyy melkein 90 asteen kulmaan ja kaappaa suuhun vettä, joka sisältää planktonia ja krilliäyriäisiä. Ryhävalaat hörppäävät tavallisesti noin 20 000 litraa vettä kerralla.

© Shutterstock & BiM

Suu sulkeutuu

Valas laskee yläleukansa, ja hetulat muodostavat umpinaisen tilan, jossa plankton ja krilliäyriäiset uiskentelevat.

© Shutterstock & BiM

Valas puristaa veden ulos

Valaan mahan lihakset ja kieli alkavat painaa vettä pois hetuloiden lomitse. Ravinto tarttuu niiden sukasiin ja siirtyy suusta mahaan.

Hammasvalailla on laajempi ruokatorvi kuin hetulavalailla, sillä ne syövät kookkaampia eläimiä. Suurin hammasvalas, kaskelotti, saalistaa mielellään jättiläiskalmareita, jotka ovat metrien pituisia, ja voi hyvin nielaista ihmisen.

Silti englantilaisen James Bartleyn tarinakin haiskahtaa. Hammasvalailla on nimittäin nautojen tapaan useita mahoja, joilla on eri tehtäviä.

Ensimmäisessä mahassa on vahvat lihasseinämät, jotka hienontavat ravinnon, koska valas ei pysty pureksimaan sitä. Toisessa mahassa ravinto pilkkoutuu ja sulaa happojen ja entsyymien vaikutuksesta.

Ruoansulatuskanavan toiminta olisi yksinkertaisesti liikaa ihmiselle.