Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Valas on vaaratonta uintiseuraa

Miekkavalaat tulevat usein lähelle rantaa saaliseläinten perässä. Voivatko ne käydä rannalla olevan ihmisen kimppuun?

Shutterstock

Tunnetaan vain harvoja tapauksia, joissa valas olisi hyökännyt ihmisen kimppuun. Joskus valaat ovat käyttäytyneet hyökkäävästi hoitajiaan kohtaan tarhaoloissa. Aiemmin, kun valaita pyydettiin heittämällä soutuveneistä harppuunoita niitä kohti, suuret yksilöt saattoivat aiheuttaa vaaratilanteita pyytäjilleen. Se oli kuitenkin itsepuolustusta, eivätkä valaat normaalisti uhkaa ihmistä. Hammasvalaista monipuolisin ruokavalio on miekkavalailla. Ne pyytävät kaikkea kaloista ja mustekaloista lintuihin ja kilpikonniin. Ne ovat ainoat valaat, jotka saalistavat myös muita nisäkkäitä.

Miekkavalaat ovat älykkäitä metsästäjiä, jotka saalistavat sekä yksin että yhdessä muiden parvensa jäsenten kanssa. Ryhmänä ne pystyvät tappamaan jopa itseään suurempia valaita. Vaikka vesi on miekkavalaiden elementti, niiden saaliseläimet ovat vaarassa kuivalla maallakin – ainakin lähellä vesirajaa. Patagonian rannikolle Argentiinaan kokoontuu joka kevät joukoittain merileijonia (uuden nimiehdotuksen mukaan leijonahylkeitä) ja muita hylkeitä lisääntymään.

Miekkavalaat ovat oppineet käyttämään tilaisuutta hyväkseen ja saalistavat myös maalla. Miekkavalaat uivat täyttä vauhtia tyrskyjen yli, paiskautuvat puoliksi rannalle nappaamaan sieltä turvaa hakeneen eläimen leukojensa väliin ja raahaavat sen mereen. Toistaiseksi ei kuitenkaan tunneta yhtään tapausta, jossa miekkavalas olisi vastaavalla tavalla ahdistellut rannalla olevaa ihmistä. Nykyisen tiedon mukaan miekkavalaiden elinalueilla uiminen on siis turvallista.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota