Shutterstock

Valas on vaaratonta uintiseuraa

Miekkavalaat tulevat usein lähelle rantaa saaliseläinten perässä. Voivatko ne käydä rannalla olevan ihmisen kimppuun?

Tunnetaan vain harvoja tapauksia, joissa valas olisi hyökännyt ihmisen kimppuun. Joskus valaat ovat käyttäytyneet hyökkäävästi hoitajiaan kohtaan tarhaoloissa. Aiemmin, kun valaita pyydettiin heittämällä soutuveneistä harppuunoita niitä kohti, suuret yksilöt saattoivat aiheuttaa vaaratilanteita pyytäjilleen. Se oli kuitenkin itsepuolustusta, eivätkä valaat normaalisti uhkaa ihmistä. Hammasvalaista monipuolisin ruokavalio on miekkavalailla. Ne pyytävät kaikkea kaloista ja mustekaloista lintuihin ja kilpikonniin. Ne ovat ainoat valaat, jotka saalistavat myös muita nisäkkäitä.

Miekkavalaat ovat älykkäitä metsästäjiä, jotka saalistavat sekä yksin että yhdessä muiden parvensa jäsenten kanssa. Ryhmänä ne pystyvät tappamaan jopa itseään suurempia valaita. Vaikka vesi on miekkavalaiden elementti, niiden saaliseläimet ovat vaarassa kuivalla maallakin – ainakin lähellä vesirajaa. Patagonian rannikolle Argentiinaan kokoontuu joka kevät joukoittain merileijonia (uuden nimiehdotuksen mukaan leijonahylkeitä) ja muita hylkeitä lisääntymään.

Miekkavalaat ovat oppineet käyttämään tilaisuutta hyväkseen ja saalistavat myös maalla. Miekkavalaat uivat täyttä vauhtia tyrskyjen yli, paiskautuvat puoliksi rannalle nappaamaan sieltä turvaa hakeneen eläimen leukojensa väliin ja raahaavat sen mereen. Toistaiseksi ei kuitenkaan tunneta yhtään tapausta, jossa miekkavalas olisi vastaavalla tavalla ahdistellut rannalla olevaa ihmistä. Nykyisen tiedon mukaan miekkavalaiden elinalueilla uiminen on siis turvallista.