Sinivalas syö aina yhtä ja samaa – paljon

Miten niin iso eläin kuin sinivalas voi pysyä hengissä syömällä pelkästään pikkuruisia planktonäyriäisiä?

whale krill FI

Sinivalas elää todellakin pelkillä krilleillä, jotka kuuluvat kuoriäyriäisiin. Näiden joskus myös loistoravuiksi kutsuttujen selkärangattomien suurimmat lajit ovat noin seitsensenttisiä. Se, että sinivalas maailmanhistorian kookkaimpana eläimenä pystyy pitämään itsensä elossa syömällä eläinplanktonia, johtuu siitä, että krillit elävät kilometrien pituisina parvina, joiden hyödyntämiseen sinivalaalla on todella hyvät edellytykset.

Ruokaa tonneittain

Tutkimusten mukaan jotkin krillilajit muodostavat parvia, joiden tiheys on jopa 770?000 yksilöä kuutiometrissä vettä. Tämä selittää sen, miksi sinivalas voi ahmia päivässä tonneittain krillejä ja saada niistä yli tuhat kertaa niin paljon energiaa kuin itse pyynti kuluttaa.

Krilli, noin 7 cm

Ilman tällaista tehokkuutta lajista tuskin olisi kehittynyt runsaat 30-metristä ja 150-tonnista jättiläistä. Osa tutkijoista uskoo sinivalaiden paikantavan syötävää kaikuluotauksen avulla. Kun parvi löytyy, sinivalas ui suu auki siihen ja antaa alipaineen vetää suuonteloon krillejä sisältävää vettä.

Imu vetää krilliliemen suuhun siivilöitäväksi

Kun sinivalas pyydystää krillejä, se ui parveen ja avaa kitansa ammolleen. Leukojen liike luo alipaineen, joka saa veden imeytymään suuhun.

  1. Valas lähestyy kovaa vauhtia tiheää krilliparvea.

  2. Jopa viisi metriä pitkät leuat loksahtavat auki. Kun suu avautuu yhtäkkiä, veteen syntyy alipaine.

  3. Noin 80 m3 krillejä sisältävää vettä virtaa suuonteloon, joka venyy kuin kumipussi.

  4. Kun suu on täynnä, valas lyö nopeasti leuat yhteen.

  5. Valas puristaa veden ulos hetuloiden läpi. Näin se siivilöi siitä krillit.