Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sarvivalas aistii syöksyhampaallaan

Tiedetäänkö, mihin tarkoitukseen sarvivalas käyttää kierteistä syöksyhammastaan?

Shutterstock

Sarvivalaan nimityksen selittävä hammas on ollut pitkään suuri kysymysmerkki. Sen tehtävästä on esitetty eri aikoina mitä moninaisimpia teorioita. Vasta hiljattain selvisi, että syöksy-hammas on erittäin herkkä aistin, jolla valas kerää tietoa ympäristöstään. Kun yhdysvaltalaisen Harvardin yliopiston hammaslääketieteellisen tiedekunnan tutkijat analysoivat syöksyhampaita elektronimikroskoopilla, he saivat selville, että niiden pinnan ja sisäosan välillä risteilee suunnilleen kymmenen miljoonaa hermosyytä. Hermoyhteyksien ansiosta sarvivalas pystyy erottamaan mitättömimmätkin muutokset veden lämpötilassa, paineessa ja hiukkaspitoisuudessa.

Kyky erottaa hiukkasmäärien vaihtelu eri vesikerroksissa helpottaa sarvivalaan selviytymistä, sillä etenkin veden suolapitoisuus on merkittävä ympäristötekijä arktisilla merialueilla. Sarvivalaan uskotaan havaitsevan myös sellaisia hiukkasia, jotka liittyvät sen ravinnoksi käyttämiin kaloihin, nilviäisiin ja äyriäisiin. Yhdysvaltalaistutkijat uskovat saaneensa vastauksen myös kysymykseen, miksi sarvi-valasurokset koskettelevat aika ajoin toisiaan syöksyhampaillaan. Aiemmin luultiin, että ne ottavat näin mittaa toisistaan, mutta on todennäköisempää, että kyse on vielä selvittämättömästä yksilöiden välisestä viestinnästä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota