Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Valaat

Rantaan ajautuneet valaat

Miksi valaat uivat joskus henkensä kaupalla rantaan? Tekevätkö ne näin itsemurhan?

Vastausta kysymykseen, miksi terveet valasyksilöt uivat niin lähelle maata, että ne juuttuvat kiinni, ei tiedetä. Tutkijoita kummastuttaa myös se, että pinteestä pelastetut valaat voivat uusia epätoivoiselta vaikuttavan tekonsa useita kertoja. Osa tutkijoista otaksuu rannikoiden ominaisuuksien vaikuttavan asiaan. Koska valaiden tiedetään suunnistavan merellä kaikuluotauksen avulla, on mahdollista, että ne tekevät kohtalokkaan suunnistusvirheen joutuessaan alueelle, jolla rantahietikko heijastaa huonosti takaisin äänisignaaleja. Tilastot tukevat tätä teoriaa: valaita rantautuu eniten pehmeille hiekkarannoille. Hyvä esimerkki seudusta, jolla havaitaan verrattain usein hiekkamatalikolle juuttuneita valaita, on Jyllannin länsirannikko Tanskassa. Sitä, onko rantautumisessa kyse itsemurhasta, on mahdotonta sanoa. Todennäköisesti valaat käyttäytyvät vain poikkeustapauksissa itsetuhoisesti. Syynä itsemurhaan voi olla esimerkiksi suunnistuskyvyn ja siten elinkelpoisuuden heikkeneminen. Joskus kokonainen ryhmä valaita kituu rannalla kuoliaaksi. Ehkä pulassa olevaa yksilöä auttamaan tulevat lajitoverit epäonnistuvat yrityksessään ja jakavat sen kohtalon.

Lue myös:

Valaat

Ensimmäiset valaat uivat koiraa

3 minuuttia
Valaat

Valas on vaaratonta uintiseuraa

1 minuuttia
Valaat

Oudon kallon tarina selvisi

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota