Nokkavalas teki hurjan sukellusennätyksen

Nokkavalas pysyi sukelluksissa uskomattoman kauan. Tutkijoiden mukaan sillä ei olisi pitänyt olla edellytyksiä vanhan ennätyksen rikkomiseen tunnilla.

Nokkavalas pysyi sukelluksissa uskomattoman kauan. Tutkijoiden mukaan sillä ei olisi pitänyt olla edellytyksiä vanhan ennätyksen rikkomiseen tunnilla.

Andrew J. Read/NOAA Permit 16185

Yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tutkijat seurasivat ehdottomasti kaikkien aikojen pisintä nisäkkään tekemää sukellusta. Uusi ennätys on kolme tuntia 42 minuuttia, ja sen teki hanhennokkavalas.

Viisi vuotta kestäneen satelliittiseurannan aikana havainnoitiin 23:a nokkavalasta ja mitattiin 3 680 sukellusta.

© Jens E. Matthiesen

Sukeltajien parhaimmistoa

Ihminen

Kesto: 24 minuuttia
Syvyys: 253 metriä

Keisaripingviini

Kesto: 32 minuuttia
Syvyys: 535 metriä

Nahkakilpikonna

Kesto: 1 tunti 25 minuuttia
Syvyys: 1 280 metriä

Kaskelotti

Kesto: 1 tunti 23 minuuttia
Syvyys: 2 250 metriä

Etelänmerinorsu

Kesto: 2 tuntia
Syvyys: 2 388 metriä

Hanhennokkavalas

Kesto: 3 tuntia 42 minuuttia
Syvyys: 2 992 metriä

Keskimääräinen sukellusaika oli 59 minuuttia, joten yli kolme tuntia kestänyt ennätyssukellus oli täysin poikkeuksellinen. Se yllätti tutkijat monella tavalla.

Ensinnäkin vanha ennätys, joka sekin oli nokkavalaan nimissä, parani melkein tunnilla. Toiseksi suhteellisen pienellä valaalla ei pitäisi edes olla edellytyksiä pysyä sukelluksissa näin kauan.

Nokkavalas kävi pitkän sukelluksensa aikana 2 992 metrin syvyydessä. Siellä on vain vähän mustekaloista kilpailevia saalistajia.

Nokkavalas jää yleensä alle seitsemän metrin pituiseksi ja 2,5 tonnin painoiseksi. Se, paljonko valas voi varastoida happea elimistöönsä, riippuu sen koosta.

Esimerkiksi kaskelotti, joka tunnetusti tekee pitkiä ja syviä sukelluksia, voi painaa 50 tonnia. Silti lajin sukellusennätys on vain 83 minuuttia.

Hanhennokkavalaita elää kaikissa valtamerissä, mutta ne tunnetaan vielä melko huonosti. Lajia on vaikea tutkia, koska yksilöt ovat suurimman osan ajasta sukelluksissa.

© Mikkel Juul Jensen/SPL

Nokkavalaan lihakset sisältävät paljon happea varastoivaa myoglobiinia eli lihaspunaa, mutta varastojen pitäisi tyhjentyä 77 minuutissa. Siitä eteenpäin lihakset työskentelevät anaerobisesti: ne tuottavat energiaa nopeasti sokerista ilman happea.

Valaan pitäisi happamoitua

Anaerobisessa energiantuotossa syntyy maitohappoa, joka kertyy lihaksiin ja vähitellen uuvuttaa ne. Tutkijat olettavatkin, että nokkavalaalla on vielä tuntemattomia fysiologisia ominaisuuksia, jotka estävät hapoille menemisen.

Nokkavalaiden sukelluksista kerättiin tietoa viiden vuoden ajan. Satelliittilähettimen kiinnittäminen valaan selkäevään osoittautui vaikeaksi tehtäväksi. Valaat kävivät vain kääntymässä merenpinnalla, eikä niiden lähelle ollut siksi helppo päästä.

© Andrew J. Read/NOAA Permit 16185

Pidetään myös mahdollisena, että valaan happivarastot riittävät pitempään kuin on laskettu.

Valas voi pienentää hapenkulutusta pitämällä sykkeensä hitaana ja sitä kautta hidastamalla aineenvaihduntaa. Lisäksi se saattaa kyetä ohjaamaan verta ensisijaisesti aivoihin, sydämeen ja lihaksiin, jotka tarvitsevat paljon happea.