Miksi delfiinit hyppelevät veneen edellä?

Delfiinit ratsastavat mielellään aalloilla. Se on ilmeisesti niistä hauskaa.

Dolphins playing with men in boat

Aalloilla ratsastavista delfiineistä on tehty havaintoja eri puolilla maailmaa rannikoilla, joilla muodostuu korkeita aaltoja. Delfiinien on myös havaittu asettuvan laivojen synnyttämien aaltojen harjalle. Lisäksi delfiinit seuraavat usein pieniä veneitä ja hyppelevät niiden rinnalla.

Delfiinien käyttäytymisen syynä on ilmeisesti se, että hyppely ja aalloilla ratsastaminen on niiden mielestä hauskaa. Ehkäpä aalloilla leikkiminen antaa niille myös fyysistä tyydytystä. Delfiinien ihossa on nimittäin paljon hermosoluja ja pieniä verisuonia, jotka ovat herkkiä kosketukselle. Se ilmenee muun muassa delfiinien välisessä kanssakäymisessä, jossa yksilöt ovat usein fyysisessä kontaktissa toisiinsa.

Vedessä vierekkäin uidessaan delfiinit saattavat esimerkiksi hieman koskettaa toistensa eviä. Delfiinit ovat muiden sosiaalisten ja älyk-käiden nisäkkäiden, kuten koirien ja norsujen, tavoin varsin leikkisiä eläimiä. Ne leikkivät läpi elämänsä, mutta erityisen kisailunhaluisia ovat nuoret delfiinit. Vedessä peuhaaminen kehittää poikasten liikkumistaitoja ja vahvistaa samalla yksilöiden välisiä sosiaalisia siteitä. Eläintieteilijät arvelevat kuitenkin, että delfiinit temmeltävät toistensa kanssa myös sen vuoksi, että se on niistä kivaa.

Delfiinien ilmeinen halu leikkiä ja niiden luontainen uteliaisuus johdattavat ne usein ihmisten läheisyyteen. Katso video hyppivistä delfiineistä: