Kaikkien aikojen suurin eläin

Mikä on suurin maapallolla elänyt eläin? Minä olen kuullut, että se on sinivalas, Veljeni mielestä se taas on jokin hirmuliskolaji.

Sinivalas matkalla pintaan
© Shutterstock

Sinivalas on kiistatta maailman kookkain eläin. Edes muinaiset suuret hirmuliskolajit eivät vedä sille vertoja. Suurin maalla elänyt hirmuliskolaji oli sauropodi Argentinosaurus, joka painoi vain noin 81 tonnia eli hieman yli puolet täysikasvuisen sinivalaan painosta. Todistettavasti suurin havaittu sinivalas oli naaras, jonka pituus päästä pyrstöön oli 33,58 metriä.

Painavin sinivalasyksilö oli puolestaan toinen naaras, joka oli kuusi metriä ennätyspitkää naarasta lyhyempi. Se painoi 190 tonnia eli suunnilleen saman verran kuin 38 norsua. Keskimäärin sinivalaat ovat 25 metriä pitkiä ja painavat noin 100–120 tonnia. Sinivalaiden kantoaika kestää 10–11 kuukautta. Poikanen on syntyessään seitsemän metrin pituinen ja painaa noin 2500 kg.

Ensimmäisten kuuden elinkuukautensa aikana poikasen paino lisääntyy noin 80 kg päivässä, ja seitsemän kuukauden ikäisenä poikasen pituus on jo noin 16 metriä. Poikanen kasvaa emon maidon voimalla. Sinivalaan maidon rasvaprosentti on 36, ja valkuaisaineita siinä on 13 prosenttia. Moisen maidon tuottamiseen tarvitaan myös paljon ravintoa: aikuinen sinivalas syö päivässä kahdesta kolmeen tonnia planktonia. Aikuisen sinivalaan mittasuhteeet ovat valtavat.

Sen kieli on noin henkilöauton kokoinen, ja sydän painaa suunnilleen tonnin. Nykyisin sinivalaita arvellaan olevan vajaat 10 000 yksilöä, joista suurin osa elää eteläisellä pallonpuoliskolla. Laji rauhoitettiin 1964.