Merihevonen

Uusi tieto merihevosista voi auttaa niiden suojelussa

Uusi tutkimus auttaa selittämään merihevosten erikoista ulkonäköä ja edistää näiden erikoisten eläinten suojelemista.

Merineulojen heimoon kuuluvat merihevoset ovat merten oudoimpia olentoja. Osalla on ruumissaan ihoulokkeita, osalla ei. Ne kaikki käyttävät pitkää kärsäänsä mikroskooppisen ravinnon imemiseen vedestä, ja koiraat hautovat naaraiden laskemat munat vatsapuolensa pussissa. Luulevyt peittävät niiden ruumista kauttaaltaan.

Nyt Oregonin yliopiston tutkijat ovat saaneet selville, että merihevoselta puuttuvat monet kasvugeeneistä, joilla on merkitystä esimerkiksi hampaiden kehittymiselle. Toisaalta merihevosten genomi eli perimä on täynnä transposoneja eli toistuvia geenijaksoja, jotka voivat leikata itsensä irti ja siirtyä johonkin muuhun kohtaan perimää, mikä estää muita geenejä vaikuttamasta eliön kehitykseen normaalisti.

Vahvat värit suojaavat

“Tämä uusi tutkimus ja tieto merihevosista voi olla tärkeä keino näiden erikoisten eläinten suojelussa”, todetaan tutkimuksessa, joka on julkaistu Proceedings of The National Academy of Sciences -lehdessä.

Luonnossa merihevoset elävät usein matalassa vedessä lauhkeilla tai lämpimillä merialueilla. Osa lajeista elää koralliriutoilla, missä voimakkaat värit auttavat niitä sulautumaan ympäristöön ja piiloutumaan vihollisilta.

Merihevosia ei elä Suomessa, ja Itämerellä niitä on tavattu vain Tanskassa Bornholmin lähellä.

Merihevosia on vaikea kasvattaa akvaariossa ja vielä vaikeampi saada lisääntymään siellä. Poikaset ovat kuoriutuessaan hyvin pieniä ja haavoittuvaisia. Noin tuhannen poikasen pesueesta vain noin 5 jää henkiin.

Merihevoslajeista moni on uhanalainen elinalueiden tuhoutumisen ja liikakalastuksen vuoksi.