Shutterstock
valashai lähikuva

Tutkijat paljastivat syyn: Tästä syystä maailman suurin kala on vaarassa

Analysoimalla yli 350:tä valaslajia tutkijat ovat havainneet uhan, joka voi olla syynä moniin valashaiden kuolemiin.

Se voi kasvaa yli 18-metriseksi ja painaa jopa 30 tonnia. Ja juuri nyt se on vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Maailman suurimman kalalajin kanta on vähentynyt 50 prosentilla 75 viime vuoden aikana. Ja vuonna 2016 valtava kala joutui erittäin uhanalaisten hailajien pitenevälle listalle.

Nyt tuoreessa tutkimuksessa paljastui haiden kuolisyy, joka piilee aivan pinnan alla: isot alukset voivat olla syynä yllättävän suureen osaan valashaiden katoamisista.

Jätit painuvat mereen

Valashai elää planktonilla ja pikkukaloilla, joita se suodattaa valtavaan suuhunsa. Kala viihtyy jopa puolet ajasta aivan meren pintakerroksissa, missä elävät Auringon valoa tarvitsevat pienet eliöt.

Siksi valashai on erityisen haavoittuvainen satoja metrejä pitkille konttialuksille, jotka kulkevat merillä tiettyjä reittejä, merten moottoriteitä, pitkin. Jättien nopeus on usein 10 kertaa niin suuri kuin valashaiden.

Valashai vamma

Tutkijoiden mukaan laivojen ja valashaiden törmäykset ovat yleisempiä kuin tähän asti on luultu.

© University of Southhampton

Isojen konttialusten ja kookkaiden eläinten törmäysten havaitseminen on kuitenkin vaikeaa, sillä isot valashait vain painuvat meren syvyyksiin kohdattuaan tuhansia tonneja painavan laivan.

Yhteys katosi 24 prosentissa

Asiaa selvittääkseen tutkijat asensivat seurantalaitteet lähes 350 valashaiyksilöön ja kartoittivat niiden reittejä trooppisilla vesillä.

Sen jälkeen tutkijat seurasivat kaloja järjestelmällä, joka alun perin on kehitetty estämään alusten törmäyksiä. Järjestelmä tarjosi samalla tiedot kaikista niistä aluksista, jotka olivat niin suuria ja painavia, että ne saattoivat tappaa valashain.

Elektroninen seurantalaite valashai

Tutkijat seurasivat valaishaiden reittejä lähettimien ja satelliittien avulla.

© Mark Erdmann

Järjestelmän tiedoista selvisi, että suuri osa kalojen reiteistä osui isojen alusten tielle. Kaikkien vaarallisimmat alueet valashaille ovat Meksikonlahti, Persianlahti ja Punainenmeri, jotka kuuluvat maailman vilkkaiten liikennöityihin merialueisiin.

Niillä tutkijat kadottivat yhteyden kaikkiaan 24 prosenttiin valashaihin asennetuista lähettimistä. Tutkijoiden mukaan syynä on ilmeisesti se, että isot kalat ovat törmänneet aluksiin ja uponneet merenpohjaan.

KATSO TÄSTÄ, MITEN TUTKIJAT SELITTÄVÄT VALASHAIDEN SEURANTAA: