Meduusat eivät ole kovin kiivaita eläimiä.
Jotkin meduusat voivat kuitenkin aiheuttaa ihmiselle hengenvaaran. Meduusan pyyntilonkeron polttiaissolut puhkaisevat ihon ja ruiskuttavat siihen myrkkyä, jonka aiheuttamat kivut saavat sinut pyörtymään kivusta.
Tässä kolme maailman myrkyllisintä meduusaa, jotka kannattaa kiertää uimaretkellä todella kaukaa:
Portugalinsotalaiva saa sinut pyörtymään tuskasta

Portugalinsotalaivan polttiaissolut saavat ihon punertamaan ja turpoamaan.
Portugalinsotalaiva on yleinen trooppisissa ja subtrooppisissa vesissä. Se on helppo tunnistaa sen sinertävästä uimakellosta. Portugalinsotalaiva ei ole yksittäinen eliö, vaan polyyppien yhdyskunta. Se ei ui omin voimin vaan ajelehtii aaltojen mukana, joten ajoittain aallot tuovat sen lähelle rantaa.
Portugalinsotalaiva on ihmiselle vaarallinen. Rannoilla aikaa viettävät ihmiset eivät aina tunnista sitä ja luulevat sitä esimerkiksi muovipussiksi. Portugalinsotalaivan polttiaissolut tekevät todella kipeää, ja uimari takertuu helposti jopa sen pitkiin, jopa 30-metrisiin lonkeroihin, jotka ovat melkein läpinäkyviä.
Portugalinsotalaivan pisto on aiheuttanut kuolemantapauksia, sillä usein uhri pyörtyy kivusta ja hukkuu.
Lue lisää maailman myrkyllisimmistä aineista.

Myrkylliset meduusat Pohjois-Euroopassa
Pohjois-Euroopan vesillä myrkylliset meduusat eivät juuri viihdy. Tosin nokkosmaneetin tai hiusmeduusan kosketus voi olla ihmiselle kivulias mutta ei vaarallinen. Nokkosmaneettia tavataan Pohjanmerellä, hiusmeduusaa myös Itämeren eteläosissa. Koko Itämeren alueella elää vain ihmiselle vaaraton korvameduusa.
Hiusmeduusan myrkky on voimakkaampaa kuin nokkosmaneetin. Hyvissä olosuhteissa hiusmeduusa voi kasvaa todella isokokoiseksi. Kookkaimpien hiusmeduusojen uimakello on halkaisijaltaan jopa kaksi metriä ja se voi painaa tonnin.
Itämerellä elävät hiusmeduusat ovat kuitenkin läpimitaltaan vain noin 30-senttisiä. Nokkosmaneetti on suunnilleen saman kokoinen.
Ruotsin vesissä on havaittu myrkyllinen Gonionemus vertens -meduusa, joka on vain muutaman sentin mittainen.
Sen myrkky on maneettien myrkkyä voimakkaampaa ja aiheuttaa siksi kipua. Pisto voi lisäksi aiheuttaa lihaskramppeja, hengitysvaikeuksia ja pahimmassa tapauksessa anafylaktisen sokin.
Ampiaismeduusa vaatii välitöntä hoitoa

Myrkyllisen ampiaismeduusan pisto on erittäin kivulias. Kokemusta on verrattu palovammoihin.
Ampiaismeduusan pisto on erittäin kivulias. Ampiaismeduusan myrkky on niin voimakasta, että se voi tappaa ihmisen, jos tämä ei heti pääse hoitoon. Australiassa ainakin 65 ihmistä on kuollut ampiaismeduusan myrkkyyn.
Tutkimuksissa on selvinnyt , että ampiaismeduusan myrkky johtaa kaliumin poistumiseen soluista, mikä johtaa hyperkalemiaksi kutsuttuun tilaan. Vakavissa tapauksissa siitä voi aiheutua rytmihäiriöitä ja sydänpysähdys tunnin kuluessa.

Ampiaismeduusa jättää ihoon tulipunaiset jäljet, jotka muistuttavat palovammoja.
Ampiaismeduusa elää Australian ja Kaakkois-Aasian välisellä vesialueella. Joka vuosi ihmiset joutuvat lähikosketuksiin ampiaismeduusan kanssa. Suurin syy kohtaamiseen on se, että ampiaismeduusa on läpikuultava ja sitä on vaikeaa havaita uidessa.
Haluatko tietää lisää eläimistä? Lue juttu maailman vaarallilsimmista eläimistä tai myrkyllisimmistä hämähäkeistä.
Irukandjimeduusa aiheuttaa aivoverenvuodon

Irukandjin myrkky on niin voimakasta, että morfiinin ja fentanyylin kaltaiset tehokkaat kipulääkkeetkään eivät enää auta.
Irukandjit ovat hyvin pieniä, vain parisenttisiä, lasinkirkkaita meduusoja. Niitä esiintyy trooppisissa vesissä muun muassa Australian pohjoisrannikon edustalla.
Irukandjin myrkkyä pidetään maailman voimakkaimpana. Toisin kuin muilla meduusoilla irukandjilla on polttiaissoluja myös uimakellossa. Irukandjin pisto tuntuu ensin hyönteisen pistolta, mutta muut oireet alkavat pian. Irukandji aiheuttaa pahoinvointia, korkeaa verenpainetta, kipuja joka puolella vartaloa ja rytmihäiriöitä.
Vastamyrkkyä ei ole, mutta oireita voidaan hoitaa jossain määrin. Ilman hoitoa irukandjin pisto voi johtaa sydänpysähdykseen ja aivoverenvuotoon.
Myrkyllisen meduusan vuoksi 50–100 ihmistä joutuu vuosittain sairaalahoitoon.

Näin irukandji lamauttaa saaliinsa
Irukandjimeduusan solut lamauttavat saaliin myrkyllä kymmenessä millisekunnissa.