Shutterstock

Suurin kilpikonna oli kuorma-autoa leveämpi

Ne voivat painaa tonneja, elää 250 vuotta vanhoiksi ja niiden kaulan pituus oli moninkertainen niiden ruumiiseen verrattuna. Evoluution aikana on kehittynyt hämmästyttäviä kilpikonnalajeja. Nyt kurkistamme kilpikonnien ennätystenkirjaan.

1. Suurin

© Yale Peabody Museum

Kaikkien aikojen suurin kilpikonna, "Archelons ischyros", oli noin viisi metriä leveä ja neljä metriä pitkä. Koostaan huolimatta A. ischyroksella oli lyhyt kaula. Tämän merikilpikonnajätin kaula oli ojennettuna enintään 20 prosenttia sen ruumiin koko pituudesta. A. ischyros kuoli sukupuuttoon, mutta se saattoi elää 100–150 vuotta vanhaksi.

Elinajankohta: 65–84 miljoonaa vuotta sitten.
Pituus: Noin 4 m.
Leveys: Noin 5 m.
Paino: 2 200 kg.

2. Pitkäikäisin

© Eric Isselee/Getty Images

Jättimäinen Seychelleillä elävä maakilpikonnalaji "Aldabrachelys gigantea" voi elää jopa 250 vuotta vanhaksi. Laji on yhä olemassa, ja sen yksilöt voivat painaa jopa 200 kiloa. A. gigantean kaula on pitkä, minkä vuoksi se yltää hyvin syömään lehtiä puiden alaoksista.

Ikä: 100–250 vuotta.
Pituus: 120 cm
Paino: 150–200 kg.

3. Pisin kaula

Chelodina longicollis -kilpikonnalla on teleskooppikaula, joka voi venyä yli kaksi kertaa sen ruumiin pituiseksi. Sen kaula on itse asiassa 60 prosenttia pidempi kuin sen mahakilpi. C. longicollis elää Australiassa makean veden alueilla.

Ikä: 30–35 vuotta.
Pituus: 25-30 cm.
Paino: Noin 800 grammaa.

4. Suurin kilpi

Stupendemys geographicus -lajilla oli jättikilpi, jolla oli pituutta yli kolme metriä. Eläin kasvoi jopa neljä metriä pitkäksi ja painoi noin 2 000 kiloa. Sillä oli suhteellisen lyhyt kaula verrattuna sen koko pituuteen. S. geographicus on kuollut sukupuuttoon. Se eli Etelä-Amerikan soilla.

Kilven pituus: 3,3 metriä
Elinajankohta: 5–10 miljoonaa vuotta sitten
Ikä: 100–150 vuotta

5. Paras naamiointi

© Shutterstock

Suokilpikoonna "Chelus fimbriata" näyttää hämmästyttävästi kaarnan kappaleelta ja se sulautuu poikkeuksellisen hyvin ympäristöönsä. Se elää Etelä-Amerikan soilla ja kosteikkoalueilla, ja sen kaula on yhtä pitkä kuin sen selkäranka, joka on sulautunut selkäkilpeen.

Ikä: 50–75 vuotta
Pituus: 60–70 cm
Paino: 15 kg