Outo merihirviö rantautui

Pieni sininen eläin on saanut internetissä aikaan kysymystulvan. Mikä se on? Onko se vaarallinen? Tieteen Kuvalehti vastaa.

Sininen lohikäärme 1

Lucinda Fry löysi Australian itärannikolla Queenslandsissa sijaitsevan Broadbeachin rannalta oudon pienen sinistä metallin sävyä hehkuvan olion.

Hiekalla lepäävä minikokoinen merihirviö oli vain pari senttiä pitkä. Lucinda Fru nappasi puhelimensa ja kuvasi kummallisen näköistä eläintä. Hän julkaisi videon Facebookissa, koska halusi selvittää, mikä se oli.

Mikä se on?

Pieni merihirviö on aivan oikea eläin siitä huolimatta, että sen ulkonäkö vie ajatukset tieteis- tai kauhufilmien maailmaan.

“Sininen lohikäärme“ on kotilo. Latinaksi sen nimi on Glaucus atlanticus, ja se kuuluu takakiduskotiloiden heimoon ja vapaakiduskotiloiden lahkoon. Vapaakiduskotiloita on yli 2 300 lajia, joista yksi on Australiassa nyt kuuluisaksi tullut sininen merihirviö.

Vapaakiduskotiloilla ei ole kuorta suojanaan. Eläimen kyljissä heiluvat lisäkkeet ovat sen paljaana olevat kidukset.

Onko se vaarallinen?

Vaatimattomasta koostaan huolimatta sininen lohikäärme on vaarallinen.

Se syö myrkyllisiä kuutiomeduusoja.

Kuutiomeduusa. Kuva: Creative Commons

Pieni kotilo varastoi meduusan myrkyn omiin kudoksiinsa ja käyttää sitä aseena petoja vastaaan.

Vapaakiduskotilo ilmaantui Australian rannikolle näin marraskuussa, koska vuodenaikaan kuuluvat itäiset virtaukset, joiden mukana kuutiomeduusat huuhtoutuvat rannan tuntumaan.