Shutterstock

Osa mustekaloista näkee syvyyden

Mustekalan näkö ja aivokapasiteetti ylittivät tutkijoiden odotukset. Tuoreessa tutkimuksessa mustekalat varustettiin punavihreillä 3D-laseilla

Eläinten näköaistin toimintaa luonnossa on melkein mahdoton tutkia. Kekseliäs koe auttoi yhdysvaltalaisen Minnesotan yliopiston tutkijoita pääsemään jyvälle kymmenlonkeroisten mustekalojen kyvystä erottaa ympäristö kolmiulotteisesti ihmisen syvyysnäön tapaan.

Eläimet varustettiin punavihreillä 3D-laseilla, ja niiden annettiin katsoa näytöltä videota liikkuvasta katkaravusta.

Mustekala alkoi tavoitella katkarapua, ja tutkijat pystyivät päättelemään sen yrityksistä, että se hahmotti tilan ihmisen näköaistille ominaisesti eli kolmen ulottuvuuden ja syvyysetäisyyden osalta.

© Rachael Feord, University of Cambridge

Mustakalan aivot hämmästyttivät tutkijoita

Tulos on yllättävä, sillä ihmisen ja mustekalojen näköjärjestelmät ovat erilaisia.

Ihmisen syvyys- eli stereonäkö perustuu siihen, että silmien näkökentät limittyvät.

Syvyysnäkö on kyky nähdä kappaleiden kolme ulottuvuutta ja erottaa syvyysetäisyydet, toisin sanoen stereonäkö.

VIDEO: Tutustu mustekalaan, jolla on 3D-lasit

Aivojen näköalueet vertaavat jatkuvasti kummankin silmän kuvaa, ja niiden pienet erot tuottavat erittäin tarkan käsityksen katselukohteiden syvyysetäisyyksistä.

Näkökenttä kuitenkin kapenee silmien sijainnin vuoksi, eikä ihminen voi myöskään liikuttaa silmiään erikseen. Mustekalat sen sijaan voivat.

Tutkijoille oli suuri yllätys se, että mustekalan aivokapasiteetti riittää sekä syvyysnäön että erikseen liikkuvien silmien hallitsemiseen.

Selitys saattaa piillä siinä, mustekalan syvyysnäkö toimii – kuten joillakin hyönteisillä – vain siinä tapauksessa, että katselukohde on liikkeessä.