Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Elefantfisk
Eläimet - Merieläimet

Norsukala ja muita outoja mereneläviä

Norsukala hämmästyttää biologeja älykkyydellään. Lue lisää siitä ja kuudesta muusta kiehtovasta merieläimestä.

Norsukala on biologien suosikki monesta syystä. Sillä on isommat aivot kuin ihmisellä – suhteutettuna koko ruumiinpainoon. Se kuluttaa aikaansa leikkien, ja se on helposti suostuteltavissa erilaisiin tehtäviin, jos palkkio on sille mieluinen.

Lisää outoja merieläimiä

Pallosimput (Psychrolutes marcidus): Kala muistuttaa hyytelökasaa, sillä ei juuri ole lihaksia eikä luita.

Putkimadot (Lamellibranchia luymesi): Putkimadot voivat elää jopa 250 vuotta. Madolla ei ole suuta, suolta eikä peräaukkoa. Mato saa ravintonsa sen "juuressa" viihtyvistä bakteereista, jotka puolestaan elävät rikkivedyllä.

Kaskelotti (Physeter macrocephalus): Muhkea kaskelotti on todellinen suursyömäri. Maailman kaskelotit syövät yhteensä enemmän kalaa kuin ihmiset pyytävät.

Valaansyöjämadot (Osedax spp.): Osedax-suvun madot käyttävät ravinnokseen kuolleiden valaiden luita. Valaansyöjämadoilla on kasvimaisia piirteitä, sillä 5–7 sentin pituisilla putkimaisilla madoilla on juuren kaltaisia ulokkeita, jotka tunkeutuvat valaan luihin. Madot saavat ravintonsa juurissa olevien bakteerien avulla. Bakteerit hajottavat valaan luuytimen rasvoja ja öljyjä madon ravinnoksi sopivaan muotoon.

Loistavat mustekalat (Euprymna scolopes): Euprymna scolopes -mustekalan vatsassa asustelee bakteeri, joka tuottaa sinertävää valoa. Kun bakteerien sininen hehku sulautuu kuunvaloon, mustekalat ovat suojassa, sillä ne muuttuvat näkymättömiksi. Mustekala voi säädellä valon voimakkuutta kuutamon mukaan.

Kitakalat ja lohikäärmekalat (Malacosteus niger ja Melanostomias bartonbeani): Lohikäärmekala valaisee merten syvyyksiä punaisella valolla, jotta se voi saalistaa paremmin. Sen saaliit ja viholliset eivät havaitse punaista valoa, joten kala itse on suojassa.

Lue myös:

Mato syvyyksistä top
Merieläimet

Syvyyksien omituiset madot

2 minuuttia
Hait

Tällainen oli suurin koskaan elänyt hai

8 minuuttia
Merieläimet

Limainen merieläin torjuu syöpää

7 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota