Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

European squid

Kymmenlonkeroiset mustekalat valtasivat Tanskan vedet

Lämpimän sään ja voimakkaiden myrskyjen vuoksi mustekaloja on jäänyt talveksi poikkeuksellisen paljon Etelä-Skandinavian merialueille.

Yleensä mustekalat pyrkivät siirtymään Pohjanmerelle ja Atlantin valtamerelle ennen kuin Skandinavian merialueilla alkaa pakkanen purra.

Tänä vuonna kuitenkin tanskalaiset kalabiologit ovat raportoineet suurista määristä mustekaloja, joita on löytynyt etenkin vapaa-ajan kalastajien nappaamien lohikalojen mahasta.

Vielä ei kannata huolestua siitä, että joutuisi mustekalan kynsiin, sillä pohjolan talviset vieraat eivät suinkaan ole humboldtinkalmarin kaltaisia ihmistenkin kimppuun käyviä jättiläisiä. Biologit rauhoittelevat, että kyseessä ovat melko pienet mustekalat.

Suurisilmäiset mustekalat

Lähinnä eteläisen Skandinavian vesille jääneet mustekalat ovat 15–20 senttiä pitkiä ja ne edustavat tavallista eurooppalaista Alloteuthis subulata –lajia, jota kutsutaan joillakin kielillä kääpiömustekalaksi.

Niillä on kymmenen lonkeroa ja niiden väri on harmaa, jossa erottuu yksittäisiä ruskehtavia laikkuja. Tunnusomaista niille ovat suhteellisen suuret silmät.

Myrsky vangitsi mustekalat

Tanskalaisen biologin Kaare Ebertin mukaan mustekalojen poikkeuksellinen talvehtiminen johtuu siitä, että lokakuussa kaksi voimakasta myrskyä puhalsi niin suuria vesimääriä Skandinavian vesialueille, että mustekalat eivät ehtineet päästä pois ennen talven tuloa.

Kaare Ebert on kertonut Tanskan radiossa, että mustekalat tulevat rannikon läheisyyteen kevään kuluessa ja lisääntyvät siellä kesällä. Normaalisti ne kuitenkin häipyvät jälleen lokakuussa.

Leuto sää suosii mustekaloja

Koska talvi on Tanskan leveysasteilla ainakin toistaiseksi ollut epätavallisen leuto, on rannikon lähellä viihtyvillä ja pikkukaloja syövillä mustekaloilla ollut erinomaiset olot, kun lämmintä vettä ja ravintoa on riittänyt.

Siksi mustekaloilla ei ole ollut varsinaista syytä lähteä minnekään.

Tanskalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset kalastajat ja sukeltajat voivat siis vain olla iloisia siitä, että kyseessä ovat pikku mustekalat eivätkä niiden julmat serkut, humboldtinkalmarit:

Lue myös:

Superspreder coronavirus
Sairaudet

Uusi tutkimus: Supertartuttajat aiheuttavat 80 prosenttia tartunnoista

7 minuuttia
Sairaudet

Vaihe vaiheelta: Näin koronatesti tapahtuu

3 minuuttia
Ihminen

Uusi havainto: Luurankosi elää

14 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota