Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Merieläimet

Meduusan neljä rengasta

Meduusan elimistössä näyttää aina olevan neljä rengasta. Mikä tehtävä niillä on?

Niin rantaan ajautuneen, jo hieman kuivuneen kuin yhä merivedessä sykkivästi uiskentelevankin meduusan uimakellon keskiosassa on erotettavissa neljä rengasta tai hevosenkenkää muistuttavaa muodostelmaa. Kysymys on meduusan sukupuolirauhasista, jotka näkyvät sen ulko- ja sisäkerroksen välisen hyytelömäisen, uimakelloa supistavia lihassoluja sisältävän aineen läpi. Meduusan sukupuoli paljastuu tarkemmassa tarkastelussa: koiraalla on vaaleat ja naaraalla punertavat sukupuolirauhaset. Meduusat lisääntyvät niin, että koiras laskee sukusolunsa veteen. Naaras ottaa sukusolut vastaan ja hedelmöittää niillä omat sukusolunsa. Hedelmöityneistä sukusoluista kehittyy värekarvojen avulla liikkuvia planula-toukkia, jotka kiinnittyvät myöhemmin alustaan ja muuttuvat polyyppimaisiksi yksilöiksi, skyfistomiksi. Skyfistomasta voi silmikoitua lisää skyfistomia tai kuroutua poikittaisesti lautasmaisia efyra-toukkia. Efyrat ovat meduusan vapaasti planktonin seassa uivia toukkavaiheita, joista kehittyy täysikasvuisia yksilöitä. Meduusojen elämänkiertoon kuuluu siis kaksi toisistaan selvästi eroavaa jaksoa: liikkumaton polyyppivaihe ja vapaasti liikkuva meduusavaihe. Täysikasvuisen, sukukypsän yksilön tunnistaa helposti sen ruuansulatusontelon haarautumien taskumaisiin pullistumiin kehittyneistä sukupuolirauhasista. Sukupuolen tunnistamista voi harjoitella esimerkiksi Suomessa parhaiten tunnetulla lajilla, korvameduusalla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota