Meduusa valtaa Pohjolaa

Läpikuultavat metrien mittaiset lonkerot jättävät iholle kivuliaat muistot. Yhä useammat kohtaavat merenrannalla meduusan.

Meduusa 2

Kuinka vaarallinen meduusa on?

Lämpimissä merissä elävät jättikokoiset kuutiomeduusat voivat aiheuttaa vakavia ihovaurioita. Niihin jopa kuolee joka vuosi ihmisiä.

Pohjoisemmassa kivuliaita vammoja ihmisille aiheuttavat erityisesti hiusmeduusat ja joissakin paikoissa myös nokkosmeduusat, jotka voivat kasvaa läpimitaltaan 50-senttisiksi ja joilla voi olla jopa 10 metriä pitkät lonkerot. Meduusoja esiintyy eniten kesäkauden lopulla, jolloin merivirrat kuljettavat niitä paljon rannikoiden läheisyyteen.

Meduusojen lähes läpikuultavissa lonkeroissa on myrkyllisiä polttiaissoluja, jotka ampuvat uhriin väkäsekkäitä myrkkypiikkejä, kun niitä kosketaan. Yleensä eläimet lamauttavat niillä uhrinsa kuten planktonin ja kalat ennen syömistä.

Meduusat tulevat yhä sankemmin joukoin

Meduusat ilmestyvät usein valtavina joukkoina. Tämä johtuu muun muassa siitä, että ne lisääntyvät erittäin nopeasti. Tanskassa meduusoiden määrän arvioidaan jatkuvasti kasvavan. Ilmiö selittynee ilmaston lämpenemisellä, liikakalastuksella, joka hävittää meduusoiden luontaisia vihollisia, ja kansainvälisellä laivaliikenteellä, jonka mukana meduusat leviävät paikasta toiseen.

Meduusojen yleistymisen seurauksia ovat ihmisten loukkaantumiset, kalansaaliiden pienenemiset sekä vaurioituneet voimalat, troolit ja verkot.

Tappajameduusa Yhdysvalloista

1980-luvulla pelätty amerikankampamaneetti levisi suurten alusten painolastivesien mukana Yhdysvalloista Mustallemerelle.

Amerikankampamaneetti ei ole ihmiselle vaarallinen. Se on kuitenkin erittäin haitallinen siksi, että se puhdistaa tehokkaasti vesiä eläinplanktonista, mädistä ja kalantoukista, mikä saa ravintoketjut katkeamaan ja kalastuksen romahtamaan.

Amerikankampamaneetti pystyy lisääntymään jo kahden viikon ikäisenä, se on kaksineuvoinen, ja se voi tuottaa 10 päivässä 12?000 munaa.

Vuonna 2006 sitä havaittiin Alankomaiden Vattimerellä. Sieltä se on levinnyt Pohjois-Eurooppaan, minne se näyttää asettuneen pysyvästi.

Ainakin muutaman senttimetrin pituisia munanmuotoisia läpikuultavia eläimiä on sittemmin havaittu joka vuosi loppukesällä.

Mitä pitää tehdä, jos meduusa polttaa?

Jos ihovaurioita on suuressa osassa kehoa, on syytä hakeutua lääkäriin kivunlievityksen saamiseksi. Lisäksi on pidettävä mielessä, että sydäntaudeista kärsivvät ihmiset voivat meduusanpiston vuoksi saada sokkitilan.

Useimmissa tapauksissa meduusa aiheuttaa kuitenkin vain kipua, eikä mitään sen pahempaa. Jos polttojälkiä raapii, ne voivat tietysti tulehtua.

Paras tapa lääkitä poltetta on jäädä veteen turvallisen välimatkan päähän meduusoista ja kaapia piikit iholta partaterällä tai jäätelötikulla niin, etteivät ne pääse painumaan syvemmälle ihoon. Etikka ehkäisee myrkyn vaikutusta.

Meduusojen kulta-aika

Meduusoiden runsastuminen ei vaikeuta vain uimista, vaan meduusat myös tuhoavat kalastajien trooleja ja tappavat kaloja lohikasvattamoissa.

Meduusat tulevat yhä sankempina joukkoina, ja ne saavat kiittää menestymisestään ihmistä.

Lue aiheesta lisää artikkelista: